Automatiseren, het toverwoord van veel leerkrachten en een systeem waarop ons hele rekensysteem leunt. Als je niet kunt automatiseren heb je een groot probleem, tenminste, dat hebben wij ervan gemaakt.
Voor de grootste groep leerlingen is automatiseren iets waar ze weinig moeite voor hoeven te doen. De een wat meer dan de ander maar echt begrip is er niet voor nodig. Een aantal keer herhalen en je hoofd heeft het onthouden. Omdat je de sommen tot 20 geautomatiseerd hebt kun je simpel veel rekenbewerking uitvoeren. Heb je de tafelsommen geautomatiseerd dan kun je de deelsommen ook zomaar herkennen en weet je het antwoord. Herhaling is de truc.
Helaas is er een, behoorlijk grote, groep leerlingen waarbij het automatiseren niet hun manier van leren is. Die willen graag begrijpen wat ze aan het doen zijn. Die hebben inzicht nodig en een overzicht wat ze met de informatie moeten doen. Als ze dat inzicht hebben dan kunnen ze alle vergelijkbare sommen uitrekenen omdat ze precies weten wat ze aan het doen zijn en waarom. Het duurt iets langer om dat voor elkaar te krijgen, een som als 54/6 is best even lastig, maar uiteindelijk bereiken ze hetzelfde, en eigenlijk nog veel meer, omdat ze hun kennis en inzicht kunnen extrapoleren naar andere uitdagingen.
Nog steeds heb ik regelmatig te maken met leerkrachten en IB'ers die blijven inzetten op automatiseren. Ook als je ze duidelijk hebt gemaakt dat deze ene leerling met materiaal moet werken, extra begeleiding moet krijgen op begrip, dan nog blijven ze inzetten op automatiseren. Automatiseren is het belangrijkste en moet bereikt worden, anders kunnen ze de sommen niet snel genoeg maken.
Elke ochtend worden kinderen die niet kunnen automatiseren even met hun neus op de feiten gedrukt: race-rekenen: 40 sommen in 2 minuten. Met de tafelkaart. Ga er maar aanstaan. Op de 20 kinderen, 3 kinderen die dit dus met de tafelkaart voor elkaar moeten krijgen, die bij voorbaat al weten dat ze die 40 sommen nooit gaan halen en waarschijnlijk nog 2 kinderen die geen tafelkaart mogen gebruiken omdat ze compenseren met hun intelligentie en een redelijk aantal scoren door de sommen razendsnel uit te rekenen. Want automatiseren kunnen beelddenkers dan misschien niet maar razendsnel uitrekenen best wel. Helaas wordt dat niet gezien en niet beloond.
Doordat het hele systeem ingesteld is op herhalen, oefenen en automatiseren komt de uitleg van de rekenfeiten te weinig aan bod. Beelddenkers krijgen daardoor niet de kans om te begrijpen wat ze precies aan het doen zijn met het rekenen waardoor ze niet het zelfvertrouwen krijgen dat ze het wel kunnen, dat zij ook slim zijn, dat het een haalbare zaak is, dat rekenen. Ze bouwen verder op een muur met gaten dat steeds wankeler wordt totdat ze op het VO de boel instort. Bijna alle beelddenkers in mijn praktijk mist de basiskennis van het getalsysteem. Ook de hoogbegaafden. juist de hoogbegaafden zou ik zeggen omdat zij in het begin hun eigen strategie bepalen en daar nog een heel stuk mee komen.
Een klein beetje meer inzet op inzicht en uitleg wat we aan het doen zijn in plaats van alleen maar de sommen blijven herhalen zou een wereld van verschil kunnen maken. Dat maakt het verschil tussen je dom voelen en zelfvertrouwen hebben. Als je durft toegeven dat een kind beter kan begrijpen dan automatiseren, dan zie je het kind, dan hoor je het kind, Echt.
Wil jij het verschil maken?
Kijk dan op: https://beelddenkendebrein.nl/cursusdagen/
Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.
bron : Beeldig Brein
Geplaatst op donderdag 23 maart 2023.