Creatieve coaching: wandelend tot bloei komen

“Zie je die boom daar, met die tak die half afgebroken is? Zo voel ik me. Beschadigd en een beetje scheef, maar ik sta nog overeind. Er groeien zelfs blaadjes aan.”

Dingen die je ziet in de natuur kunnen helpen om woorden te geven aan wat je voelt van binnen, maar niet zo gemakkelijk kunt benoemen. Ineke Stehouwer hoort het vaker. In de gesprekken die zij als wandelcoach voert, kunnen een dor boomblad, het eerste groen van een krokusje, een kale boom, een vlinder, en zelfs geluiden uit de natuur mensen helpen hun gedachten en gevoelens te uiten.

“Soms ligt je leven overhoop en dan kan wandel coaching helpen”, vertelt Ineke. “Het verlies van een geliefde, een toekomstdroom die uiteenspat, een verhuizing, gezondheidsproblemen die je wereld steeds kleiner maken, burn-out of echtscheiding. Het zijn allemaal situaties die je kunnen overweldigen, waardoor je niet weet hoe het verder moet. Het kan ook tot levensvragen en geloofsvragen leiden: Wie ben ik zonder mijn partner, mijn baan? Wat heeft het leven nog te bieden? Wat heb ik zelf eigenlijk te bieden? En waar is God in dit alles? Wandelen met een coach helpt dan, om niet alleen maar vanuit je hoofd te denken en te praten, maar om ook je andere zintuigen te gebruiken om inzicht te krijgen. Daarmee kun je dan verder aan de slag om als mens weer tot bloei te komen.”

Coaching met creativiteit

Het begin van een nieuw jaar is voor veel mensen het moment waarop ze besluiten dat dingen ‘anders moeten’. Alleen wat dan, en hoe? Een coach kan daarbij helpen. Voor zover Ineke weet is zij de enige wandelcoach in de Hoeksche Waard, maar ze gebruikt ook andere creatieve werkvormen als tekenen, schilderen, kleien, fotokaarten en voorwerpen als houten mensfiguren om in dat veranderproces te ondersteunen.

“Van oorsprong ben ik maatschappelijk werkster”, vertelt Ineke. Ook volgde ze een theologische opleiding en een coachopleiding met aandacht voor creativiteit en rouw en verlies. “Een aantal jaar geleden overleed mijn man plotseling. Dat zette een streep door onze toekomstplannen. Maar het deed me ook stilstaan bij wat ik verder wilde met mijn leven. Waar zou ik over tien jaar spijt van hebben, als ik er nu niet mee aan de slag ging?”

”Tijdens de rouw over het verlies van mijn man heeft wandelen mijzelf enorm geholpen. Dat vormde voor mij de reden om nog een specifieke wandelcoachopleiding te gaan volgen. Deze opleiding geeft mij een stevig fundament voor het werk dat ik nu vanuit mijn praktijk Over Hoop mag doen.”
Vrouwen én jongeren helpen tot bloei komen.

Met haar coaching richt ze zich met name op vrouwen en jongeren van 7 tot 18 jaar. “Ik wil mensen helpen om tot hun bestemming te komen, om meer zelfvertrouwen te krijgen en hun kwaliteiten te ontdekken. Ik ontmoet zoveel vrouwen die aanlopen tegen zichzelf. Ze zijn gewend er altijd voor anderen te zijn, vaak ten koste van zichzelf en zonder hun eigen grenzen te bewaken. Soms geeft hun lichaam duidelijke alarmsignalen, maar negeren ze die. Of ze voelen wel ergens weerstand, maar durven niet goed naar dat gevoel te luisteren.”

Hoewel steeds meer mensen hun weg naar een coach weten te vinden, merkt Ineke ook dat mensen zich soms laten tegenhouden door gedachten als ‘ik moet dit toch zelf kunnen oplossen’ of ‘het wordt toch nooit wat met mij.’ “En als het gaat om creatieve werkvormen, zeggen mensen vaak: ‘Ik kan helemaal niet tekenen’. Dan leg ik uit dat het niet gaat om het resultaat, maar om het proces dat in gang wordt gezet. Mensen staan dan versteld over wat ze op papier zetten. Niet hoe mooi het is, maar hoeveel ze ontdekken over zichzelf waarvan ze zich niet eerder bewust waren. Dat is de kracht van creatieve coaching.” Ook weet Ineke dat mensen soms bang zijn dat coaching erg duur is. “Met mijn Coach Atelier Over Hoop wil ik coaching voor iedereen haalbaar maken. Hoewel ik een vast tarief hanteer, is dat bedrag altijd bespreekbaar.” Op www.coachatelieroverhoop.nl kun je meer lezen over het werk van Ineke en wat (wandel)coaching voor jou kan betekenen.

Coach Atelier Over Hoop is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Coach Atelier Over Hoop uit Westmaas : Gedeeld Verlies, wandelen met een verhaal, wandelcoaching, creatief verhaal, creatieve workshops, bijbel workshops, simply the story, leren over de bijbel, bijbelverhalen, persoonlijke groei, vrouwen coach, jonge vrouwen coach, kindercoach, .

bron : Coach Atelier Over Hoop

Geplaatst op maandag 30 januari 2023.