De kernopleiding 'Beelddenken' is geschikt voor ouders van (jonge) beelddenkers

Het leerproces van taaldenkers is al vanaf het allereerste begin anders dan bij beelddenkers

De kernopleiding 'Beelddenken' is geschikt voor ouders van (jonge) beelddenkers

Het leerproces van taaldenkers is al vanaf het allereerste begin anders dan bij beelddenkers. Het leren van alles, lopen, praten, sociale vaardigheden gaat bij taaldenkers via automatiseren en oorzaak en gevolg denken. Jouw kindje ziet een auto en jij zegt auto, jouw kindje ziet nog een keer een auto en jij zegt weer auto. Na een paar keer herhalen legt het brein het verband tussen de auto en het woord auto. Wat een auto precies is hoeft nog niet begrepen te zijn maar een ding met vier wielen is een auto.

Leren wat wel en niet mag gaat via oorzaak en gevolg denken. Elke keer dat jouw kindje iets doet komt daar een vervolg op. Het leert zintuiglijk via de handen, met het hele lijf, en via de mond. Als iets vies smaakt zal het dat onthouden en na een paar keer weet het wat het wel of niet in de mond kan stoppen. Ook als jij heet zegt bij het reiken naar een kop hete thee dan zal jouw kindje uiteindelijk het verband leggen tussen heet en afblijven. Het heeft dan nog niet door waarom het niet aan die kop thee mag komen maar weet wel dat hij er vanaf moet blijven.

Beelddenken: innerlijk weten

Voor beelddenkende kinderen gaat het leerproces heel anders. Het brein verwerkt de informatie op een hele andere manier. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van automatiseren maar van innerlijk weten. Voordat een kindje weet dat een auto een auto is zal het bewust moeten begrijpen dat het woord auto bij dat ding op vier wielen hoort.

Ook beelddenkers leren zintuiglijk maar met een belangrijke extra component: het gevoel. Ook voor jonge bedenkertjes is gevoel al een belangrijk onderdeel van het denkproces. Gevoel is echter lastig te omschrijven en kan heftig aankomen voor je kindje omdat het de verschillende emoties nog niet begrijpt maar wel voelt.

Leren wat wel en niet mag gaat ook via begrijpen en gevoel. Als je , vanuit gelijkwaardigheid, met je kindje in gesprek gaat en samen de regels opstelt leert jouw kindje waarom het bepaalde dingen niet mag en andere dingen wel. Zo geef je je kind vanaf het allereerste begin het gevoel dat het er mag zijn en dat het goed is zoals het is. Het innerlijke beeld dat opgebouwd wordt is het referentiekader waar jouw kind zijn hele leven lang profijt van heeft.

Wil je hier meer over weten? Onze kernopleiding beelddenken is ook geschikt voor ouders van (jonge) beelddenkers.

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op woensdag 27 maart 2024.