De ontwikkeling van kinderen kun je niet versnellen, wel frustreren.
Jonge kinderen ontwikkelen volgens een bepaalde volgorde maar niet elk kind doet dat even snel. Binnen het onderwijs is het belangrijk dat we deze natuurlijke ontwikkeling van het kind volgen en het kind daarbij niet overvragen en overstimuleren. In het huidige onderwijs is de trend dat kinderen steeds jonger gestimuleerd worden om bepaalde vaardigheden te oefenen met als doel om ze sneller kennis te laten maken met het taal en rekenen zodat op die manier het totale taal en rekenniveau omhoog gaat. Het tegendeel wordt daar echter mee bereikt.
Ewald Vervaet is ontwikkelingspsycholoog en heeft daar eind jaren 90 onderzoek naar gedaan. Helaas wordt zijn wetenschap bestempeld als emotionele psychologie en niet vol vol aangezien waardoor zijn resultaten niet meegenomen worden in het op feiten en analyse gestoelde onderwijsvolgsysteem.
Daartoe heeft Ewalt de WSK opgericht en nu het onderwijs in een diepe crisis beland is is er een begin gemaakt vanuit het ministerie om te kijken of er toch nog iets mee gedaan kan worden. In deze podcast legt Ewald nog eens duidelijk uit hoe je kunt ontdekken of een kind rijp is voor groep 3 en ook hoe je kunt aansluiten bij de ontwikkeling van jonge kinderen. Deze basis is belangrijk voor de rest van het schoolgaande leven. Een kind laat graag zien wat het al kan, dat noemen we intrinsieke motivatie. Die motivatie wordt afgebroken zodra een kind steeds opnieuw geconfronteerd wordt met taken die het nog niet beheerst.
Wil je meer weten kijk dan op de website van WSK kleuteronderwijs. Het leerlingvolgsysteem dat in de podcast genoemd wordt is de klimroos en de leesmethode: Ontdekkend leren lezen.
Vanuit het beelddenkende Brein vullen wij dit aan door ook rekening te houden met de manier van informatieverwerking, het beelddenken of het taaldenken. Dat zegt namelijk iets over het natuurlijke leerproces van kinderen en als je daarbij aansluit is de taak haalbaar en houden kinderen de intrinsieke motivatie om te leren en willen zij daar graag moeite voor doen. In deze jonge jaren leg je de basis voor de toekomst. Kinderen kunnen al leren, wij hoeven ze alleen maar de juiste informatie te geven, maar wel op het juiste moment en op de juiste manier. Bottom up en top-down.
https://open.spotify.com/episode/0gLrok4hcqTmPCXaf5NEeb...
Het Beelddenkende Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Het Beelddenkende Brein uit Zelhem : Kernopleiding Beelddenken, individuele begeleiding, coaching beelddenken, beelddenken, beelddenker, hoogbegaafd kind, hoogbegaafdheid in het werk, leerproblemen, huiswerkbegeleiding, opvoedingsvragen, vastlopen op mijn werk, vastlopen in relaties, beelddenken advies, .
bron : Het Beelddenkende Brein
Geplaatst op woensdag 2 oktober 2024.