"Deze kennis zouden wij standaard in onze rugzak moeten hebben."

Studenten PABO Iselinge Hogeschool

Een opsteker voor alle leerkrachten die wel willen maar die tegengehouden worden door het systeem. Vanmorgen heb ik een heel constructief, enthousiast gesprek gehad met Renske Pals en Jeroen Beckervan Avans Hogeschool afdeling PABO over het inbrengen van de kennis van het beelddenken in het curriculum van de PABO.

Leren leren begint op de basisschool en legt de basis voor de rest van je leven. Als je vanaf het begin jezelf moet aanpassen kun je niet tot volle ontplooiing komen. Het onderwijssysteem zoals het nu in elkaar steekt heeft weinig ruimte om zich aan te passen aan de behoeften van de leerlingen en is volledig in dienst van het taaldenkende, rechtlijnig lerende brein. De enige mogelijkheid voor beelddenkers in het onderwijs is zelf weten hoe je leert en het daarmee doen.

Gelukkig zijn er al leerkrachten die het anders doen maar die worden nog niet ondersteunt door 'het systeem'. Het gesprek van vandaag gaat daar hopelijk, op termijn, verandering in aanbrengen. Als de kennis van de verschillende manieren van informatie verwerken doorgrond wordt door de leerkrachten en normaal gevonden worden, dan kan het onderwijs zich als vanzelf wel aanpassen aan de individuele leerling zonder voor elke leerling maatwerk te hoeven leveren.

Dat komt ten goede aan alle leerlingen en aan de leerkrachten die meer autonomie ervaren en een beter gevulde rugzak hebben waaruit zij kunnen putten als zij het bij een leerling niet helemaal weten. Elke leerkracht wil graag het beste voor zijn of haar leerlingen maar dan heb je wel kennis nodig over die leerling. Op elk niveau. Ook de PABO zelf steekt de hand in eigen boezem en wil de kennis voor hun eigen studenten!! Dubbel goed.

Kom maar op met het nieuwe onderwijssysteem, ik kan niet wachten!!!

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op donderdag 11 januari 2024.