Fixatie disparatie

Als kind in groep 3, toen heette het nog eerste klas, kwam ik elke dag uit school met hoofdpijn. Ik ging met mijn moeder langs bij de huisarts. Er werd niets gevonden, ook mijn gezichtsvermogen was goed en zo sleepte het probleem zich maanden voort. Toch maar weer naar de huisarts en weer en weer totdat hij mij doorstuurde naar een oogziekenhuis. Daar werd, naar ik nu weet, fixatie disparatie vastgesteld. In kindertaal werd mij uitgelegd dat de spieren van mijn ogen niet goed samenwerken. Een bril werd aangemeten, ik hoefde hem alleen maar op op school en zou na ongeveer anderhalf jaar weer van het ding verlost zijn. En… mijn probleem was opgelost!

Praktijk
Als juf en kindercoach was ik daarom bedacht op de valkuil dat ook al is je zicht goed je toch problemen kunt ondervinden. Ik pikte dus regelmatig kinderen eruit die ik doorstuurde naar een optometrist voor verder onderzoek (bij kinderen moet dit via de huisarts) Op een gegeven moment was er een jongen in mijn praktijk met leesproblemen. Ik vermoedde oogproblemen en stuurde hem door. En ja hoor, weer een kind met dezelfde soort problemen. Zijn moeder huilde van opluchting, eindelijk iets concreets.

Training
Na het volgen van de training van visueel screener/trainer bij de Fon. kwam ik er achter dat ik nog steeds veel signalen mistte, wist je bijvoorbeeld dat een kind dat structureel op zijn tafel hangt dit wel eens onbewust zou kunnen doen omdat hij op deze manier scherper ziet? Hoe vaak wordt er tegen die kinderen gezegd dat ze rechtop moeten zitten? Juist…

Waarom wordt het bij een ogentest niet ontdekt? Simpelweg omdat de focus eerst wel lukt maar het is hard werken om gefocust te blijven. Je wordt er echt heel moe van. En logisch, kijk maar eens naar het lijstje klachten welke kunnen optreden.

Klachten:

- Vermoeidheidsverschijnselen na inspanning
- Hoofdpijn met name boven de wenkbrauwen
- Branderige ogen
- Nekklachten
- Droge ogen
- Lusteloosheid
Niet mis dus!

Misplaatste opmerkingen
Nog een opmerking die ik wel eens maakte en die dus eigenlijk volkomen misplaatst was is de opmerking: “Kijk nog eens goed”

Wat is goed als je zoiets ziet als op de foto bovenaan dit artikel?

Dit is een voorbeeld van hoe een kind naar verloop van tijd de letters gaat zien. Eigenlijk niet raar dat veel kinderen overgaan tot raden omdat ze weten dat er een antwoord verwacht wordt.

Klachten tijdens lessen in het onderwijs:

- Slordig handschrift
- Vinger gebruiken tijdens het lezen
- Bij het hardop lezen klink het hakkelig
- Slecht begrijpend lezen (hoe langer de zinslengte hoe moeilijker)
- Op een blanco vel schrijft men niet horizontaal
- De spaties tussen de geschreven woorden zijn onregelmatig
- Het kijken naar een beeldscherm gaat hoofdpijn opleveren
- Zeer beperkt ruimtelijk inzicht van getekende drie dimensionale lichamen op een plat vlak
- Hoofd niet rechthouden tijdens de studie, een bal niet zien aankomen of uit een andere hoek dan de werkelijkheid

Uitsluiten van problemen
Ik kan bij de start van een training/ bijles beginnen met de screening van de ogen. Dit doe ik met behulp van een bioptor. Hierna kunnen we al dan niet kijken of we de oogsamenwerking beter kunnen krijgen. Na een paar weken zal ik opnieuw testen en al dan niet besluiten of het advies is om het kind door te verwijzen naar een huisarts/ optometrist. Een bril is niet altijd nodig om het probleem te verhelpen.

Ik ben er van overtuigd dat problemen zoals zich slecht kunnen concentreren en het vermoeden van dyslexie samen kunnen hangen met problemen met de ogen.

Wil je hier meer over weten of een keer komen kennismaken neem dan contact met mij op.

Praktijk Boost | Kinder- en Leercoach is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Praktijk Boost | Kinder- en Leercoach uit Gaanderen : kindercoach, leercoach, bijles kind, kind leren leren, trainingen kind, kind motiveren, school is stom, school is saai, zelfvertrouwen kind, mijn kind gaat niet over, kind blijft zitten, schoolresultaten kind, kind helpen met school, kind helpen met huiswerk, zelfredzaamheid kind vergroten, leermoeilijkheden, .

bron : Praktijk Boost | Kinder- en Leercoach

Geplaatst op maandag 8 mei 2023.