Hoe help je kinderen om zelf verantwoord om te gaan met schermen? Zit jouw kind dagelijks achter een scherm? Maak jij je zorgen over de invloed van té veel schermtijd? Ervaar je dat je kind moeilijk gedrag gaat vertonen? Merk je ook dat regels niet werken? Veel ouders die bij mij komen ervaren strijd met hun kind en hebben baat bij begeleiding hierin. Mijn jarenlange kennis en ervaring vanuit het schoolmaatschappelijk werk en de kindercoachpraktijk heb ik vertaald in een methode waardoor jij samen met je kind grip krijgt op schermtijd. Deze methode is in ieder geval bedoeld voor kinderen zes tot 12 jaar.
Het geheim van grip krijgen op schermtijd
We kunnen niet meer zonder schermen. Dat geldt voor ons maar zeker ook voor onze kinderen. Met schermen zoals PlayStation, YouTube en de telefoon beleven we plezier en zijn we vaak informatief en educatief bezig. Kinderen bouwen prachtige kunstwerken met een programma zoals Minecraft, of leren rekenen op de Snappet reken app. Tijdens Just Dance bewegen we en onze kinderen maken speelafspraken via WhatsApp. Natuurlijk zijn er ook de welbekende gezondheids- en gedragsrisico’s. Want voor de meeste mensen geldt: eenmaal begonnen dan is stoppen moeilijk.
De regie kwijt over schermenNogal wat ouders en kinderen zijn de regie kwijt over schermen, omdat het zo gemakkelijk is wanneer je zoon of dochter de tablet heeft en lekker gaat gamen. De games zijn zo ingericht dat ze ervoor zorgen dat het heel aantrekkelijk is om zo lang mogelijk achter een scherm te blijven. Kinderen kunnen vervolgens niet stoppen. Wanneer kinderen te lang achter schermen zitten, kunnen ze zich lusteloos en moe gaan voelen. Andere kinderen worden juist druk, heel boos of zelfs agressief. Wanneer de tijd om is en je voor de zoveelste keer vraagt om te stoppen ontstaat er strijd. Je hebt vast van alles geprobeerd en dat werkt even maar daarna ontstaat het gedoe opnieuw.
Je geeft kinderen geen grip op schermtijd door…
- regels te stellen die niet te handhaven zijn
- door te toegeeflijk te zijn; dan zal je kind niet uit zichzelf stoppen
- macht te gebruiken; dit leidt tot verder escaleren en er ontstaat meer gedoe
- schermen te verbieden, want schermen hebben ook voordelen
- de wifi thuis uit te zetten; daar heeft iedereen vervolgens weer last van
- etc.
Bovengenoemde manieren helpen niet. Vaak verergeren ze de strijd. Daarbij krijgt je kind zelf niet de regie over zijn schermgebruik. De wereld kunnen we niet veranderen en schermen hoor nu eenmaal bij de wereld. Wel kunnen we onze kinderen helpen hoe verantwoord met schermen om te gaan.
Hoe geef je kinderen grip op schermen?
Kinderen help je om verantwoord met schermen om te gaan door in plaats van regels samen doelen te stellen en daarvanuit afspraken te maken. Daarnaast hebben kinderen vaak een tekort aan onderliggende vaardigheden waardoor het nog niet lukt om grip te krijgen op schermen. Door je juist te focussen op doelen en vaardigheden kom je samen tot afspraken. De meeste kinderen staan open om iets nieuws te leren, verantwoordelijkheid te dragen en te groeien. Hoe mooi is het wanneer je kind op eigen wijze een manier vindt om verantwoord met schermen om te gaan. Daar staat de methode Grip op schermen voor.
Waar je naar op zoek bent is een methode waarmee je stap voor stap doelen stelt zodat je kind de regie krijgt op zijn of haar schermgebruik
✔ Je kind kent de voor- en nadelen van schermen
✔ Jouw kind kent de gezondheids- en gedragsrisico’s
✔ Je kind gaat aan de slag met onderliggende vaardigheden
✔ Jouw krijgt als ouder alle handvatten waarmee je samen met je kind oplossingen vindt om met schermen om te gaan
✔ Je kind gaat zijn eigen vrije tijd inrichten en heeft daarbij oog voor datgene waar hij of zij echt gelukkig van wordt
✔ We gaan samen aan de slag met doelen in plaats van regels, want dat vinden kinderen veel fijner
✔ We gaan aan de slag met vaardigheden, zoals: zelfstandigheid, zelfinzicht, zelfrespect, zelfbewustzijn, zelfverantwoordelijkheid en zelfvertrouwen
✔ 95% van de kinderen en ouders geven aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met deze aanpak
Kinderen die de regie hebben over schermen maken zelf verantwoord een keuze. Stap voor stap de regie over schermen terugkrijgen
In de online cursus Grip op schermen geef ik je de stappen waarmee jij samen met je kind een schermplan gaat maken, uitvoeren en bijstellen. Jullie gaan de voor- en nadelen onderzoeken en ontdekken wat je kind nog niet weet. Stap voor stap neem ik je mee aan de hand van duidelijke video’s en toelichting. Op zo’n manier dat het kinderen aanspreekt en dat jullie als ouder(s) voldoende praktische handvatten en tips krijgen om je kind te ondersteunen.
Iedere module bevat een stap die je samen gaat zetten. Je krijgt achtergrondinformatie en leert precies wat effectief is en waar de valkuilen liggen. Zo heb je als ouder(s) alle handvatten in handen om je kind te helpen de regie over beeldschermen te nemen.
De kinderen vinden de oefeningen plezierig en uitdagend. In de video’s motiveer en stimuleer ik je kind om aan de slag te gaan. Zo komt je kind in actie en ligt de nadruk op doen. Het programma Grip op schermen geeft je alle tools, zodat je kind de baas wordt over zijn scherm en niet dat het scherm de regie over je kind heeft.
Hoe ik kinderen de vaardigheden geef waarmee ze grip krijgen op schermen
Ik ben Sander Kooijman, integratief kindercoach, schoolmaatschappelijk werker en ontwikkelingspsycholoog. Al jaren begeleid ik met veel plezier kinderen en ouders. In mijn manier van werken ga ik telkens uit van de vraag van kinderen en geef ik ze de ruimte te om hun eigen sterke kanten te ontdekken. Met oefeningen zet ik ze aan het denken en gaan ze op een nieuwe manier naar zichzelf kijken. Zo ontdekken kinderen steeds beter wie ze zijn en waar ze goed in zijn. Ouders help ik hoe ze kinderen beter ruimte en vertrouwen kunnen geven. In plaats van weg te lopen van problemen ontdekken kinderen hoe ze aan te pakken. Zo ontwikkelen kinderen steeds nieuwe vaardigheden en bedenken ze eigen oplossingen voor problemen. Hoe mooi is het wanneer kinderen zelf een oplossing bedenken om grip te krijgen op de schermen. Grip op schermen is ontwikkeld met dank aan alle ervaringen van kinderen en ouders die ik de afgelopen 20 jaar heb mogen helpen.
Jeugd- en Kinderpraktijk Rota is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Jeugd- en Kinderpraktijk Rota uit Amersfoort : kindercoach, coaching voor kinderen met boos gedrag, coaching voor kinderen, coaching voor kinderen met weinig zelfvertrouwen, online coaching, kindercoachpraktijk, kindercoachtraject, integratieve kindercoaching, Kindercoach zelfvertrouwen amersfoort, Kind heeft woedeaanvallen, kind driftbuien, kind is vaak boos, kind faalangst, kind heeft angsten, mijn kind heeft vaak verdriet, kind huilt veel, online kindercoaching, online training ouder en kind, de kunst van boos zijn, boos gedrag kind begrijpen, emoties leren herkennen kind, emoties uiten kind, kind heeft moeite met emoties, bouwen aan zelfvertrouwen kind, praten met kind over gevoelend, zelfbeeld kind versterken, gratis kindercoach consult, Hulp jonge kind, Hulp kinderen 4 tot 12 jaar, Begeleiding voor kinderen met boos gedrag, Coaching voor kinderen, Begeleiding voor kinderen met weinig zelfvertrouwen, Kinderpraktijk, Coaching, Kindercoach, Hulp bij opvoeden, Bouwen aan zelfvertrouwen, Grip op schermen, Boosheid bij kinderen, Kinderpsycholoog podcast, Gratis e-book boosheid bij kinderen begrijpen, Challenge praten met kinderen over gevoelens, Bouwen aan vriendschap, Oefeningen voor professional voor kinderen met boos gedrag, Gedragsproblemen, Frustratie, Amersfoort, Utrecht Wenst.
bron : Jeugd- en Kinderpraktijk Rota
Geplaatst op donderdag 14 april 2022.