HET BEGON MET BIJSPRINGEN EN NU ZITTEN WE IN DE ZAAK

Marijke vertelt; We hielpen al regelmatig mee in de zaak. Van jongs af aan hadden we kleine klusjes die we konden doe na school en tijdens onze schoolvakanties. Dat was gezellig en leuk zo met de hele familie in de zaak werken.

We gingen studeren en verhuizen, maar met grote regelmaat werden we opgeroepen om bij te springen. Dat was nooit een probleem, we deden we met liefde. Tijdens onze studie leerden we van alles over bedrijfsvoering en management. Dat was handig voor de zaak natuurlijk. Alles bij elkaar hadden wij “de kinderen” behoorlijk wat bij te dragen en pa begon meer en meer op ons te leunen.

Een aantal jaren geleden kreeg mijn vader behoorlijk wat gezondheidsproblemen. We hebben we onze eigen werkzaamheden neergelegd en onze schouders vol onder de zaak van pa gezet. Inmiddels runnen wij de “de kinderen” de zaak. Het loopt eigenlijk erg goed, maar we lopen op onze tenen. Door alle operationele drukte komen we er niet toe samen beleid te maken over de toekomst van de zaak.

We zijn er gewoon ingerold en komen onszelf nu tegen.

De vraagtekens stapelen zich op!

* Is dit waarvan we droomden toen we jong waren?
* Hebben we hiervoor gestudeerd?
* Gebruiken we onze competenties?
* Overleggen zijn zeldzaam
* En als we overleggen eindigt dat meestal in een ruzieachtige sfeer
* Wat zouden we eigenlijk echt willen ontwikkelen?
* Waarom nemen we daar de tijd niet voor?
Afijn, het mag duidelijk zijn dat deze situatie niet erg lang meer mag duren. En dat de familie niet echt prettig samen de zaak aanstuurt.

Mijn voorstel is om eerst maar eens iedere betrokkenen te horen over zijn/haar persoonlijke visie op de zaak en vandaaruit een plan te maken voor de toekomst. In plaats van blind voort te borduren op dat wat er is ontstaan. De zaken gaan meer dan uitstekend, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen daar ook gelukkig in is. Het is tijd om de balans eens op te gaan maken voordat de boel uit elkaar klapt. Of dat één van de gezinsleden er de brui aan geeft en vertrekt of een burn-out oploopt!

Herken jij jezelf of je familie in het bovenstaande verhaal? Er is altijd een weg uit deze impasse.
Het vraagt lef, toewijding en doorzettingsvermogen om oude ontstane patronen en situaties om te buigen naar een energieke gezonde samenwerking met familieleden.

De familie van Marijke heeft op tijd de situatie onderkend en werkt nu rustig en stabiel naar de gewenste situatie in bedrijf én familie toe.

Heb je het werkboek al gedownload? Dat kan hier.

Als familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Wil jij ook op een prettige manier werken met je familie? Voel je vrij om vrijblijvend contact met mij op te nemen. Telefoonnummer 06 - 30 37 55 15!

Ik hoor graag van je, Helma

Helma de Lorijn Bedrijfscoach is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Helma de Lorijn Bedrijfscoach uit Nijmegen : coaching voor bedrijven, bedrijfscoaching, business coach, business coaching, succesvolle coach, coachpraktijk, coach voor ondernemers, coach voor familiebedrijf, coaching voor familie bedrijf,.

bron : Helma de Lorijn Bedrijfscoach

Geplaatst op woensdag 29 maart 2023.