HET BELANG VAN GOEDE COMMUNICATIE BINNEN HET FAMILIEBEDRIJF

Familie Janssen heeft een super goedlopend bedrijf. Nadat de kinderen in het bedrijf zijn gestapt heeft het bedrijf een enorme groeispurt doorgemaakt. Er zijn aanzienlijk meer en grotere klanten bij gekomen. Ook in de bedrijfsvoering is er veel veranderd. Om de groei op te kunnen vangen is er veel geautomatiseerd. Bovendien zijn er meerdere mensen aangenomen om het werk goed aan te kunnen. Een florerend bedrijf, geweldig!

Ik word meestal uitgenodigd als de familie de meerwaarde van een coachingstraject inziet.

Wat speelde er bij deze familie?

Zoals gezegd liep het bedrijf prima. Echter pa voelde zich niet meer gezien. De jeugd ging te hard en pa was het overzicht kwijtgeraakt. Het aantal projecten was voor hem niet meer te volgen en de automatisering was ook niet voor hem weggelegd. Hij sloot zich af voor de kinderen en de kinderen vonden dat pa nors en onredelijk was.

Een goedlopend bedrijf, maar de relaties in de familie stonden onder zware druk. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een fijn familiebedrijf? Zonde, want ze willen immers gewoon gezellig met elkaar de feestdagen kunnen vieren.

Wat heb ik voor deze familie kunnen betekenen?
Allereerst hebben we in kaart gebracht wat er bij iedereen speelt. En dat was nogal wat, omdat er te lang was gezwegen naar elkaar. We hebben de tijd genomen om dat naar elkaar uit te spreken en vervolgens afspraken gemaakt over hoe we in de toekomst het zwijggedrag kunnen veranderen en hebben daarbij de samenwerking opgezocht.

Eerst de communicatie aanpakken
In het plan van aanpak hebben we gekozen voor regelmatig werkoverleg. Dit was er niet, het ging even tussendoor.
Mijn tip: Kies een vast tijdstip voor werkoverleg en maak daarvoor een agenda met punten die nodig zijn om iedereen betrokken en geïnformeerd te houden. Plan vooruit.

Dit lijkt zo simpel. Echter het familiepatroon om alles even te regelen “tussen de soep en de aardappelen door” werkt niet als een bedrijf verdubbelt. De familie moest leren dat bedrijfscommunicatie echt wat anders is dan familiaire aangelegenheden.

Er is weer goed contact
De familie heeft inmiddels een vorm gevonden waarmee ze helder en duidelijk de belangen van het bedrijf en de familie kunnen scheiden. De overlegstructuren krijgen steeds meer vorm. Er is weer rust gekomen. Het is duidelijker wat er van iedereen verwacht wordt en dat geeft ook veel rust in de contacten die ze als familie hebben.

Als familiebedrijf overdracht coach heb ik veel familiebedrijven en ondernemers succesvol begeleid. Wil jij jouw bedrijf ook op een prettige manier overdragen met aandacht voor de communicatie? Boek een strategiesessie met mij of bel me met al je vragen. Telefoonnummer 06 - 30 37 55 15! Ik hoor graag van je, Helma

Helma de Lorijn Bedrijfscoach is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Helma de Lorijn Bedrijfscoach uit Nijmegen : coaching voor bedrijven, bedrijfscoaching, business coach, business coaching, succesvolle coach, coachpraktijk, coach voor ondernemers, coach voor familiebedrijf, coaching voor familie bedrijf,.

bron : Helma de Lorijn Bedrijfscoach

Geplaatst op donderdag 16 maart 2023.