Het onderwijssysteem past niet meer

Hoe beweeg je van een knellend onderwijssysteem wat gericht is op 'het gemiddelde' naar boeiend onderwijs op maat voor iedereen? Het antwoord zit niet in de zoveelste verandering van buitenaf, maar roept om hervorming van binnenuit. Het onderwijssysteem past niet meer. Steeds meer kinderen vallen op en vallen uit. Professionals ervaren druk en stappen regelmatig al na enkele jaren weer uit het vak. Er verschijnen masterplannen en incidentele geldpotjes. Professionals, kinderen en ouders lopen tegen de grenzen van het systeem. Het systeem knelt en is duidelijk toe aan hervorming. Niet systeemgericht, maar mens- en wereldgericht.

In het inspirerende en praktische boek 'Onderwijs van Binnenuit' van Nicole Hanegraaf word je bij de hand genomen in deze transitie. Stap voor stap beweeg je over je eigen ontwikkelpad. De weg naar duurzame verandering is daarbij de weg naar binnen. Dat gegeven maakt de reis door dit boek extra boeiend. Een handboek vol inzichten en handreikingen waar je direct mee aan de slag kunt. Want als er íets is wat dit boek je leert is dat de mooiste dingen ontstaan van binnenuit.

Nicole Hanegraaf is al haar hele leven actief in het onderwijs. Zij begon haar onderwijs carrière als leerkracht op een school voor ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO). Later werd zij onder andere intern begeleider, directeur van een kindcentrum en van verschillende basisscholen, die onder haar leiding van binnenuit de beweging maakten van systeemgericht naar mens- en wereldgericht. In 2020 startte zij van-Binnenuit, een leef-leerschool voor professionals om eigen meesterschap te ontwikkelen van binnenuit. Haar missie is dat ontwikkelen in onderwijs van binnenuit voor iedereen mogelijk wordt.

In deze podcast verteld Nicole met enthousiasme hoe jij alvast kunt beginnen met onderwijs van binnenuit.

Beluister hier de podcast: https://open.spotify.com/episode/2rCH...

Natasja Esmeijer is een van de oprichters van Het Beelddenkende brein, omdat beelddenken net zo normaal is als taaldenken.

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op vrijdag 8 september 2023.