Hoarding – Opruimen en ordenen met problematische verzamelaars

Een op de vijftig mensen lijdt aan verzamel-stoornis of hoarding. Hun huis staat vol met obsessief grote hoeveelheden spullen. Vaak met zó veel dat het dagelijks leven er moeilijk of onmogelijk door wordt. Niet alleen huisgenoten, maar ook familie of buren kunnen last krijgen van iemands obsessie voor verzamelen en bewaren. Hoarding biedt hoop voor het herstellen van de leefomgeving zodat iemand zich weer van betekenis kan voelen.
Het boek verschijnt voor de Nederlandse Hoarding Week (22 t/m 26 mei) en is een uitgave van Boom uitgevers.

Emotionele hechting aan spullen

Wie ervaring heeft met mensen met hoardingproblematiek weet dat snelle oplossingen vaak niet werken. Het begeleiden van iemand met deze complexe aandoening vergt kennis, geduld en samenwerking met andere professionals. Er is namelijk niet één standaardoplossing die altijd werkt. Bij de een lopen de muizen door de kamer, bij de ander zijn de keuken en badkamer brandschoon, maar kun je alleen zijwaarts door de woonkamer lopen. Ze hebben één ding gemeen: een ongewoon sterke emotionele hechting aan hun spullen, ook als die weinig waard lijken te zijn.

De oorzaken van verzamelstoornis

De stoornis kan allerlei oorzaken hebben: het kan zich ontwikkelen naast psychische aandoeningen als autisme of ADHD, of ontstaan na het plotseling wegvallen van werk of een partner. Ook kan deze stoornis allerlei functies vervullen in het leven van mensen. Het werk van professional organizers is daarom bij elke nieuwe cliënt weer anders. In dit boek geven vijf gespecialiseerde organizers en een psycholoog informatie over het vaststellen van de ernst van de situatie, psychologische achtergronden en beproefde interventies. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en in heldere bewoordingen presenteren ze welke methoden er zijn om op een goede, effectieve en respectvolle manier orde te scheppen in de chaos.

“Een uitgebreide praktische handleiding voor mensen die dagelijks met problematische verzamelaars te maken krijgen. Wat is het, waar komt het vandaan, wat kunnen we doen en wat kunnen we beter niet doen. Een bruikbaar boek dat voorziet in een groeiende behoefte.” - Gerard Oosterlaar (trajectbegeleider Hygiënische Probleem Huishoudens, GGD Ijsselland)

De Nederlandse Hoarding Week 2023

Van 22 tot en met 26 mei vindt de Nederlandse Hoarding Week voor de derde keer plaats. Het doel van deze week is om hoarding bespreekbaar te maken en meer bekendheid te geven aan dit fenomeen. Tijdens deze week zijn er o.a. online masterclasses met professionals en live vragenuren voor professionals en naasten.

Meer informatie en het programma vind je op: nederlandsehoardingweek.nl.

Over de auteurs:
Hilde Verdijk, Klazien Lambregtse, Annelie Brummer, Ingrid Tielemans en Divya van den Berg zijn professional organizers die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met verzameldwang. Menno Norden is gz-psycholoog.

Bestelinformatie: ISBN 9789024455577 – 240 pagina’s – € 32,95
Bestel hier je exemplaar: https://www.boom.nl/zoeken?q=9789024455577

Marein Organizing is een organisatie bureau uit Nederland. Trefwoorden van Marein Organizing uit Helmond : PROFESSIONAL ORGANIZER, opgeruimd huis, opgeruimd hoofd, meer structuur in huis, rust in mijn hoofd, spullen opruimen, spullen uitsorteren, hoarding, Professional organizing, opruimcoach, Hoarding problematiek, ADHD, chronische desorganisatie, ouderen die moeite hebben met afscheid nemen van spullen, verhuizen van groot naar klein, .

bron : Marein Organizing

Geplaatst op dinsdag 25 april 2023.