Hooggevoeligheid op de werkvloer

Ongeveer een op de vijf werknemers is hooggevoelig. Die hooggevoeligheid is geen op zichzelf staande eigenschap maar is verbonden met een denkproces dat veel associeert en vanuit het geheel denkt. Veel mensen met een neurodiversiteit als ADHD, ADD en Autisme maar ook dyslexie, zijn vaak hooggevoelig.

Dat is een onderdeel van hun neurodiversiteit maar staat er ook los van. Veel neurodiverse mensen denken vanuit het geheel, via associaties (wat weet ik al van deze opdracht, hoe heb ik dat de vorige keer gedaan) en vormen een beeld in hun hoofd van de opdracht of situatie waarin zij zitten. Dat beeld bestaat niet alleen uit een plaatje maar bevat ook geluid, reuk, smaak en gevoel. Net wat passend is. Vooral dat gevoel is hierin belangrijk. Juist omdat ze dat beeld zo gedetailleerd mogelijk willen maken om alle aspecten van de opdracht mee te nemen, staan alle zintuigen open en kunnen ze moeilijker focussen op dat ene detail.
En ze nemen ook het gevoel van de ander mee in hun eigen denkproces. Daardoor zijn ze sneller afgeleid maar hebben ze wel een compleet denkproces dat, als het de kans en genoeg informatie krijgt, voor hele creatieve oplossingen kan zorgen. Deze beelddenkers zijn dus extra gevoelig omdat hun brein die informatie nodig heeft. Het is een denkproces dat door de eeuwen heen zijn waarde meer dan bewezen heeft, denk maar aan Einstein, Darwin en al die andere uitvinders die door hun gevoeligheid en creatieve denkvermogen de wereld naar een hoger plan getild hebben. Wees dus zuinig op je hooggevoelige werknemers.

Wil je meer weten over hooggevoeligheid bij werknemers? Volg dan de cursusdag hooggevoeligheid bij het Beelddenkende Brein.

Klik hier naar de cursusdagen.

Vrijdag 3 maart is de eerstvolgende. Meld je op tijd aan want vol=vol. Vanwege de aard van veel van onze cursisten werken wij met kleine groepen.

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op donderdag 2 februari 2023.