Iedereen is anders, en toch gewoon een mens

Ieder mens is anders maar is gewoon een mens. Iedere leerkracht is anders maar is gewoon een leerkracht, iedere leerling is anders maar is ook gewoon een leerling.

Deze duif is een kroonduif maar is ook gewoon een duif. Maar wel een duif die het niet zou overleven als die in Nederland in de vrije natuur zou moeten overleven. Deze duif heeft de behoefte aan ander eten en een andere omgevingstemperatuur. Als aan die basisbehoeften voldaan wordt is deze duif happy en leeft zijn leven en doet wat die moet doen, zonder problemen, ook hier in Nederland.

Zo geldt dat ook voor onze leerkrachten en leerlingen. Ook zij hebben hun individuele behoeften waaraan voldaan moet worden voordat zij happy hun werk kunnen doen. Voor taaldenkers, die van nature leren via automatiseren, is ons hele onderwijssysteem netjes aangepast. Wij zorgen ervoor dat ze op het juiste moment de juiste omstandigheden krijgen om optimaal te kunnen leren. Dat zal best niet altijd helemaal kloppen maar ze zijn happy genoeg om gewoon hun werk te doen.

Voor beelddenkers gaat die vlieger niet op: zij hebben andere onderwijsbehoeften. Beelddenkers leren via associƫren en met gevoel en zij willen graag top-down informatie aangeboden krijgen zodat zij de kans krijgen om de lesstof te gaan begrijpen.

Beelddenkende leerkrachten willen graag autonomie om zelf hun lessen in te richten en willen het kind begrijpen dat ze les moeten geven.

Veel beelddenkende leerkrachten haken af omdat ook zij zich niet happy voelen in het huidige onderwijssysteem. Dat kunnen zij, zij hebben de mogelijkheid om een andere baan te kiezen. Een gemis voor het onderwijs en voor de leerlingen die de voorbeeldfunctie zo goed kunnen gebruiken.

Leerlingen hebben niet de luxe van een keuze. Zij moeten, verplicht, naar school.

Beelddenken is net zo normaal als taaldenken. Elke volwassene maakt gebruik van beide systemen, de een wat meer van het ene systeem, de ander wat meer van het andere systeem. Dat maakt ons een compleet mens dat goed kan functioneren binnen de maatschappij met onze eigen talenten en sterke kanten. Iedereen zijn eigen unieke mix, net zo divers als dat de maatschappij nodig heeft.

Daarom is het nodig dat het onderwijssysteem zich gaat realiseren dat er een groep leerlingen is die op een hele andere manier leert en dus een andere leerbehoefte heeft. Zij zijn die kroonduiven die andere omstandigheden nodig hebben om happy te zijn. Zij hebben talenten die we in de toekomst zo hard nodig hebben maar die nu voor een groot deel verloren gaan.
Dit alles werkt ook door in je werkende leven. Heb jij je talenten goed kunnen ontwikkelen? Het is nooit te laat om rekening te houden met wie je bent en wat jij nodig hebt.

De kernopleiding Beelddenken levert de missende informatie om het onderwijs passend te maken en om jezelf te begrijpen. Niet door alles op z'n kop te zetten maar door kennis en inzicht in het lerende brein, de verbindende factor waarmee je jouw professionaliteit verder verdiept en al jouw bestaande kennis verbindt. Dan kun je als leerkracht de ontbrekende informatie zelf aanvullen zodat je het onderwijs passend kunt maken voor al jouw leerlingen.

Daarnaast geeft het inzicht in de dynamiek op de werkvloer en binnen relaties. vergaderen gaat anders als je een beelddenker of taaldenker bent. rekening houden met de verschillen versterkt je team, niet alleen binnen het onderwijs.

https://beelddenkendebrein.nl

Het Beelddenkende Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Het Beelddenkende Brein uit Zelhem : Kernopleiding Beelddenken, individuele begeleiding, coaching beelddenken, beelddenken, beelddenker, hoogbegaafd kind, hoogbegaafdheid in het werk, leerproblemen, huiswerkbegeleiding, opvoedingsvragen, vastlopen op mijn werk, vastlopen in relaties, beelddenken advies, .

bron : Het Beelddenkende Brein

Geplaatst op vrijdag 24 mei 2024.