Is jouw kantoor in Rotterdam brandveilig? Dit zijn de regels anno 2023

Als eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand in Rotterdam ben je verantwoordelijk voor de brandveiligheid. In het Bouwbesluit 2012 zijn landelijke regels opgenomen voor brandpreventie in openbare ruimte, die nog steeds gelden in 2023. In dit artikel lichten wij deze regels toe en geven wij een aantal tips voor brandpreventie op het kantoor.

Noodzaak van regels

Wanneer er brand uitbreekt, is het van belang dat iedereen in het pand snel in veiligheid kan worden gebracht. Daarnaast wil je natuurlijk de schade beperken en ervoor zorgen dat de bedrijfsvoering zo snel mogelijk kan worden opgepakt. Dit kun je realiseren door de regels en voorschriften van het Bouwbesluit 2012 in acht te nemen. Denk hierbij aan het installeren van een gecertificeerde brandmeldinstallatie en een ontruimingsalarminstallatie.

Regels brandveiligheid

In alle bedrijfspanden in Rotterdam moeten maatregelen genomen worden voor brandpreventie en brandveiligheid. In het Bouwbesluit staan voorschriften voor onder andere:

  · Het voorkomen van brand (ook wel brandpreventie genoemd). Hieronder valt een brandveilige inrichting en aankleding, een verbod op roken en open vuur en regels voor de opslag van brandgevaarlijke en brandbare stoffen.

  · Het plaatsen van brandmeldinstallaties en rookmelders zodat een brand tijdig opgemerkt kan worden.

  · Het gebruik van brandvertragende of onbrandbare materialen om de kans op rook of uitbreiding van brand te verkleinen.

  · Het aanwijzen van en navigeren naar vluchtroutes, zodat het pand snel ontruimt kan worden.

  · Het bestrijden van brand met blusmiddelen zoals brandslanghaspels en brandblussers.

  · Het vrijhouden van verbindingswegen, deuren en gangen om de bereikbaarheid voor hulpverleningsdiensten te optimaliseren.

Wat kun je zelf nog meer doen?

Het voorkomen van brand is natuurlijk altijd beter dan blussen, daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de drie grootste risicofactoren van brand in kantoorpanden.

Wijs een veilige rookplek aan zodat werknemers niet stiekem gaan roken op plekken die minder veilig zijn. De rookruimte moet voldoen aan de brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit.

Check de elektra: veel branden ontstaan door problemen met elektrische aansluitingen. Laat apparaten niet op stand-by staan, maar sluit ze volledig af. Probeer daarnaast het gebruik van verlengsnoeren en kabelhaspels te voorkomen, of rol ze in ieder geval helemaal uit en zorg ervoor dat de kabels niet dicht op elkaar liggen.

Controleer de omgeving van het kantoorgebouw op risico’s. Denk hierbij aan containers die tegen het kantoorgebouw staan, of bouwafval dat in de buurt van het kantoor ligt. Zorg ervoor dat bedrijfsafval meteen op de juiste plek wordt opgeslagen en niet blijft rondslingeren.

TO BE FOUND is een communicatie bureau uit Nederland. Trefwoorden van TO BE FOUND uit Dordrecht : bedrijf laten groeien, hulp bij online marketing, marketing bedrijf, online advertising, content, online marketing bureau, beter vindbaar worden op het internet, bedrijf laten groeien door slimme marketing, email marketing.

bron : TO BE FOUND

Geplaatst op vrijdag 20 januari 2023.