Je dominantieprofiel: de handleiding van jouw brein

Er zijn heel veel misverstanden over beelddenken. "Geef ze maar een plaatje, dan snappen beelddenkers het ook", of "beelddenkers zijn visueel lerende leerlingen". Was het maar zo simpel: Al vele wetenschappelijke onderzoeken zijn hierop vastgelopen.

Het beelddenken of het taaldenken regelt alleen maar HOE jij informatie verwerkt. Rechtlijnig, stap-voor-stap en via automatiseren, of via het geheel, waarbij je een beeld in je brein opbouwt van wat je moet gaan doen, gebruik makend van je gevoel en associaties. Het beelddenken is weliswaar een visueel proces maar dat wil niet zeggen dat visuele informatie noodzakelijk is om dat interne beeld op te bouwen.

Ik ben ook al onderzoeken tegengekomen waarbij juist een andere insteek gekozen werd: wat is jouw leervoorkeur: auditief, visueel of bewegend leren? De meeste mensen weten het wel van zichzelf maar het onderwijs daarop aanpassen gaf ook geen helpende resultaten. In deze onderzoeken werd dan weer geen rekening gehouden met de voorkeur van de informatieverwerking: via het beelddenken of het taaldenken. Dus ook geen compleet beeld.

Zolang je niet naar het gehele proces kijkt kom je nooit tot een passend antwoord. Als je begrijpt hoe het zit is het niet zo moeilijk: het beelddenken of het taaldenken regelt HOE jij informatie verwerkt. De dominantie van je zintuigen bepaald WELKE informatie voorrang krijgt. Deze combinatie is uniek voor ieder persoon en ligt al vast voordat je geboren wordt. Niet zoveel aan te doen dus. Maar des te makkelijker om mee te werken. Je hoeft het niet te leren, kinderen kunnen het al, het onderwijs hoeft er alleen maar bij aan te sluiten. Zo gemakkelijk is het. Het zit gewoon in je DNA: jouw eigen leer-DNA.

Veel kinderen die op school vastlopen zijn beelddenkers die geen gebruik kunnen maken van hun leer-DNA. Ze krijgen niet de juiste informatie op het juiste moment. Door inzicht te hebben in hun dominantieprofiel krijg je direct inzicht in wat ze nodig hebben om wel tot leren te kunnen komen. Veel HB kinderen zijn beelddenkers en hebben nog veel meer moeite met het talige, rechtlijnige onderwijs met teveel kleine stapjes, ze hebben overzicht nodig en krijgen alleen maar brokjes informatie. hun grote aanpassingsvermogen zorgt ervoor dat leerkrachten vaak niet eens in de gaten hebben dat ze vast aan het lopenzijn terwijl het schooltrauma al aan het opbouwen is, tot de emmer overloopt.

En dat leer-DNA gebruik je je hele leven. Ik krijg regelmatig volwassen beelddenkers die heel blij zijn met de uitleg van hun dominantieprofiel. Weten ze eindelijk waarom ze wel in hun hoofd snel kunnen reageren maar het niet zo snel kunnen verwoorden of actie kunnen ondernemen. Waarom ze heel veel woorden nodig hebben om iets kleins te vertellen. Of waarom tijdens een vergadering zij de oplossing al aandragen, niemand ernaar luistert terwijl de groep uiteindelijk op dezelfde oplossing uitkomt.

Weten hoe jij denkt en hoe de ander denkt kan ervoor zorgen dat je elkaar beter begrijpt en de sterke kanten van iedereen kunt inzetten. In de klas, maar ook in de rest van je leven.
Je dominantieprofiel: de handleiding van jouw brein.

Wil je meer weten, ook kunnen bepalen hoe iemand denkt en leert of weten hoe jouw dominantieprofiel eruitziet? Op 21 april beginnen we weer met een nieuwe kernopleiding BEELDDENKEN. De eerste cursusdag staat geheel in het teken van beelddenken, taaldenken en je dominantieprofiel. Krijg alle profielen waardoor je je leerlingen, klanten en coachees de gouden tip kunt geven waarom ze anders leren en anders reageren dan er van ze verwacht wordt èn wat hun sterke kanten zijn, welke opleiding of baan bij ze past of hoe ze leren.

Geef je snel op: https://beelddenkendebrein.nl/cursusdagen/

Wil je jouw dominantieprofiel, of dat van je kind laten bepalen? Maak dan een afspraak via www.beelddenkendebrein.nl

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op woensdag 29 maart 2023.