Jouw lijf verteld wie je bent

In het bedrijfsleven is het van het grootste belang dat alle werknemers hun talenten kunnen gebruiken en een team elkaar aanvult. Mark schipper gebruikt daarvoor de VerticalQ techniek waarbij in kaart gebracht wordt welke talenten iemand van nature heeft. VerticalQ is een samengang van martial art technieken en eniagrammen waarbij karakterstructuren benoemd worden. Ook de houding van een lijf verteld welke talenten op dat moment aan het werk zijn. Door deze talenten te stimuleren en aan te zetten kun je het beste uit iemand, en uit een team halen.

Daarnaast merkt Mark dat het onderwijs hierin ook een rol te spelen heeft omdat leerlingen die nu van school komen geen idee hebben waar hun talenten liggen. Hun hoofd is volgestopt met kennis maar ze hebben geen notie van hun hart en lijf en waar zij van aangaan, en welke taken hen geen energie kosten maar juist opleveren.

Door de juiste poppetjes de juiste taken te laten uitvoeren gaat iedereen elkaar waarderen en werkt het systeem veel soepeler. Door elkaar te leren aan- en uitzetten hoef je niet eens zelf jezelf steeds in de gaten te houden maar wordt dat voor jou gedaan. Zo kun je ongemerkt op je talenten leren vertrouwen.

Voor het bedrijfsleven kan het heel gunstig uitpakken als er gekeken wordt naar de talenten die iemand heeft. In veel bedrijven wordt er iemand aangenomen voor een bepaalde taak en wordt er niet gekeken of deze nieuwe werkgever de juiste skills heeft. Er wordt gekeken naar ervaring en kennis maar niet naar de talenten van de persoon zelf. Zodra iemand aangeeft dat een andere positie beter zou passen, of dat de functie en werkzaamheden wel passen maar de manier waarop het uitgevoerd niet, dan wordt er als snel gezegd dat we het nu eenmaal altijd zo doen. Weinig ruimte voor persoonlijke invulling van een taak.

Vanuit het beelddenkende brein bekijken we werknemers door de bril van het dominantieprofiel. Wat zijn jouw manieren van informatie verwerken en op welke manier wil jij die informatie tot je nemen. Wat zijn voor jou de ideale werktijden, hoe ga je om met vergaderingen. Vergaderingen kunnen een bron van miscommunicatie en frustratie zijn en kunnen echt de energie uit iemand trekken. Als je de talenten van (hoogbegaafde) beelddenkers wilt benutten laat je ze alvast van te voren op taaie vraagstukken kauwen zodat zij tijdens de vergadering met een goed doordacht plan kunnen komen. De weg ernaartoe ligt dan nog volledig open, daar kan de rest zich over buigen tijdens de vergadering. Op die manier gebruik je de talenten van iedereen en gaat er geen kostbare tijd verloren doordat de twee denkwijzen steeds op elkaar moeten wachten.

Dit is maar een voorbeeld hoe de werkvloer anders ingericht kan worden. Ieder mens is uniek en iedere werkplek is uniek maar dat we meer naar de talenten en behoeften van elkaar moeten kijken om onze maatschappij draaiende te houden is wel zeker. Kost weinig geld maar levert heel veel op.

Beluister HIER de podcast.

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op vrijdag 22 september 2023.