Kan een stressreductietraining MBSR <em>je leven</em> veranderen?

BREIN

Kan er meer dan je denkt en is het eigenlijk mogelijk je brein werkelijk te veranderen?

Pas de laatste jaren is het mogelijk geworden om met moderne apparatuur onderzoek te doen naar hoe een mindfulness programma van 8 weken je brein kan beïnvloeden. Want JA, het brein blijkt, ook op volwassen leeftijd, nog zodanige plasticiteit te hebben dat het heel goed te trainen is.

In het neurologisch systeem worden fysiek nieuwe banen aangelegd die ons in staat stellen om op een andere manier te reageren dan we voorheen gewend waren te doen.

Zie ook: onderzoek van wetenschapper Dirk Geurts Radboudinstituut.

Daarvoor is het nodig nieuwe patronen als het ware in te slijten en dat is tevens de reden dat een MBSR Stressreductietraining dan ook 8 weken duurt. Je traint om in de hele periode verschillende bewustzijns versterkende oefeningen elke dag te herhalen.

Je kunt wel iets snappen en inzicht hebben in hoe het eigenlijk moet of hoe het beter kan maar je zult juist op momenten van spanning toch vaak automatisch reactief reageren.

Iets begrijpen en iets veranderen loopt vaak niet synchroon.

Je anders leren te verhouden tot spanning en stress kan dan een hele toer zijn. Met een training leg je een stevige basis om anders met stress om te gaan.

De methoden die daarvoor gebruikt worden zijn allemaal meditatief. Opmerken wat er is terwijl het er is!

Dat opmerken en gewaar zijn is vaak al een heel goede eerste stap in plaats vanuit de waan van de dag als vanzelf en als vanouds te reageren.

Daarvoor moet er bij spanning en stress een moment van bewustzijn zijn op het moment dat het gebeurt. Dan ben je in staat even afstand te creëren, ruimte te maken waarin je in staat bent een wijzere beslissing te nemen. Lijken wat nu het beste voor je is, zien wat jij nu nodig hebt.

Alleen dat al kan je kwaliteit van je leven beïnvloeden en veranderen.

Mindfulness omvat nog veel meer en het lijkt vaak wat zweverig.

Dat is naar mijn idee beslist niet wat het hoeft te zijn. Jon Kabat – Zinn, de ontwerper van dit programma zegt:

“Je kunt de golven niet controleren maar je kunt wel leren surfen op de golven”

Voor mij is het belangrijk om nuchter beschouwen te integreren met een warme, milde houding naar jezelf toe zodat je met meer humor en levensgemak op de surfplank springt in plaats van vermoeiend blijft strijden met de golven.

Met veel levenservaring en na jarenlange praktijk ervaring kan ik met recht zeggen “surf gerust met mij mee”

Van harte welkom bij ZiEN.

Met vriendelijke groet,

Diny Kiers

ZiEN mindfulness is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van ZiEN mindfulness uit Meppel : stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, chronische pijn, slecht slapen, moeite met ontspannen, angstklachten, angststoornis, stemmingswisselingen, burnout klachten, Compassietraining, minfulness training, Mindful ouderschap, balans in ouderschap, balans in gezin, balans met mezelf, Mindfulness incompany training, minfulness op het werk, .

bron : ZiEN mindfulness

Geplaatst op vrijdag 2 december 2022.