Ongewenst gedrag van mijn kind

“Mijn kind laat ongewenst gedrag zien dus hij moet er iets aan doen.”

Deze zin of overtuiging heb ik de afgelopen jaren vaak voorbij horen komen. Misschien een logische beredenering, maar niet altijd de waarheid.

Gedrag van een kind komt áltijd ergens vandaar. Misschien heeft hij/zij wel aandacht nodig, wil het gehoord of gezien worden, voelt het zich niet veilig of heeft het gevoel dat het niet alles durft te zeggen. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn om bepaald ongewenst gedrag te laten zien.

Vaak wordt het kind er dan op gewezen dat het ander gedrag moet laten zien. Er kunnen aanpassingen gedaan worden op school om het gedrag te veranderen of thuis wordt er gewerkt met een beloningssysteem. Het beloningssysteem is in mijn optiek niet zo’n geweldig idee. Hiermee leert het kind iets doen voor een snoepje of iets anders en gebeurd het dus niet vanuit een intrinsieke motivatie.

Maar even terugkomend op het gedrag van het kind. Wordt er ook gekeken naar de oorzaak van het ongewenste gedrag? Nee, in mijn ogen niet. Een kind laat niet voor niets een bepaald gedrag zien. Dit zijn dan ook vaak spiegels voor de ouders.

- Kan een kind niet op eigen benen staan? Dan is de vraag die jij aan jezelf mag stellen: Sta jij of je partner wel op eigen benen?
- Durft je kind niet goed voor zichzelf op te komen? Dan is de vraag aan jou of je partner: Durf jij of je partner voor zichzelf op te komen?
- Heeft je kind een druk of vol hoofd? Dan weet jij nu welke vraag jij aan jezelf of je partner mag stellen.

In bijna alle gevallen is het zo dat het gedrag van het kind te herleiden is naar het gedrag van de ouders. Vaak hebben ouders last van een bepaald gedrag van hun kind of hebben het gevoel dat ze getriggerd of geraakt worden door de dingen die hun kind zeggen.

Een eerlijke vraag aan jou, welke spiegel ontvang jij dagelijks van je kind(eren)? Voel je vrij dit te delen in de comments op onze Facebookpagina? Klik hier door.

Heb je vragen of wil je zelf onderzoeken wat je kind te vertellen heeft aan jou? Stuur mij, Nick gerust een mail of privébericht via FB.

H.E.T. Land van Licht is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van H.E.T. Land van Licht uit Oirschot : helingsplek, onverklaarbare lichamelijke klachten, emotionele problemen, energetische klachten, verslavingen, ik ben verslaafd, ik ben ziek, kanker, long-covid, fibromyalgie, lichtwereld, helende reis, chakra's, .

bron : H.E.T. Land van Licht

Geplaatst op donderdag 16 maart 2023.