Ouders van gehandicapten kinderen

Goed je hier te ontmoeten. Als ouder van een kind of kinderen met een levensbedreigende ziekte hoef ik jou niets te vertellen over: - verdriet - uitgestelde rouw - eindeloze vermoeidheid - verlangen - verloren verwachtingen - eenzaamheid - onbegrip - boosheid - chaos - onwetendheid - verschillende belangen - bemoeienissen - angst - liefde voor je kind

Het lot van jouw kind is zwaar, zijn of haar bestemming meedogenloos. Dat laat geen mens onberoerd, aan medelijden geen gebrek. De aandacht gaat nu onverdeeld naar hem of haar uit. En alle deskundigen weten wat het beste.

Maar hoe red jij het?

‘Hoe moeilijk het ook is, deze klus ga ik klaren’, besloot je na de diagnose. En dat gaat je lukken, want de draagkracht van een ouder is buitengewoon. Jij doet wat je moet doen, iedereen verwacht het onmogelijke van je. Maar niemand is altijd even sterk, en geen mens kan zonder anderen. Dat hoeft ook niet.

Ook jij verdient aandacht

Voor jou ben ik de wegwijzer waarnaar je zoekt. Als het leven een pad is, dan loop ik graag een stukje met je mee. Ik zie wat jij niet ziet. Ik maak helder wat onduidelijk is. Het onbegrijpelijke leg ik uit.

Daarna kun je het weer zelf.

Onvervuld verlangen hoeft geen vervuld leven in de weg te staan

Heb je behoefte aan: - helderheid - orde - regelmaat - energie - begrip voor je partner - begrip van je partner - kracht - een positievere kijk op ziekte - de vaardigheid om los te laten - acceptatie van het onverteerbare - het vermogen om te kunnen praten over je gevoelens - gesprekstechnieken met artsen - gesprekstechnieken met zorgverleners - begrenzing van je incasseringsvermogen - jouw eigen authenticiteit - leven met een knipoog, ondanks alles

De weg is wijzer dan de wegwijzer. Jouw thema in relatie tot jezelf, je gezin, de intimiteit met je partner, je werkomgeving, je vrienden en je andere kinderen; het is allemaal even verwarrend. Als jij dat wilt ben ik je wegwijzer. Zodat je klaar bent om je weg te gaan.

Kortdurend als het kan. Uitvoeriger als ‘t nodig is.

Ik kan je helpen bij het krijgen van overzicht en kennis in het zorgplan van je kind. Als jij dat wilt, leg ik je uit hoe het managen van de zorgverlening aangepakt moet worden. Als dat nodig is, breng ik je gesprekstechnieken bij die van pas komen in het contact met de artsen van je kind. Desgewenst geef ik je inzicht in jouw persoonlijke rouwverwerking. Je werkelijke hulpvraag breng ik naar het licht. Samen werken wij naar jouw doel.

Maar wat ik vooral doe, is jou in je kracht zetten. Zodat je het daarna zelf kan. Jouw draagkracht is buitengewoon.

Kim Lakke Hartverstand is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Kim Lakke Hartverstand uit Arnhem : relatietherapie, therapeut, coach, coaching praktijk, persoonlijke coaching, individuele begeleider, persoonlijke begeleiding, teamcoaching, KOPP, trainer, rouwtherapeut.

bron : Kim Lakke Hartverstand

Geplaatst op maandag 21 augustus 2023.