Podcast: De wereld van juf Sofie

Waarom moet je op het VWO alleen maar theorie leren? Ook VWO leerlingen gaan aan van praktijkvakken en leren daarmee hun creativiteit te ontwikkelen. Sofie van de Waart is leerkracht basisschool (geweest), ze heeft een huiswerkinstituut, ze is onderwijsspecialist, ze heeft Explora, parttime HB onderwijs opgezet, en is nu bezig met een delta voorziening voor langdurig thuiszittende kinderen. Een onderwijskundige duizendpoot die goed gebruik weet te maken van haar kennis en van haar ADHD. Ze heeft inmiddels twee boeken op haar naam staan want in haar vrije tijd schrijft ze artikelen voor Trouw. Deze artikelen zijn gebundeld in haar boeken: ‘Basisschoolbundel’ en ‘De wereld van Sofie’. In december komt bij omroep max haar documentaire: ‘De utopie van Sofie’ uit over de kansenverschillen tussen kinderen in het onderwijs van Breda-Noord en Breda-Zuid.

Haar ervaring met het vak leerkracht is, dat als je als leerkracht van de pabo komt, je eigenlijk nog niks weet. Niks wat je in de praktijk moet kunnen. En dan hebben we het nog niet eens over de basale vakkennis als taal en rekenen maar meer de praktische zaken als: hoe neem je toetsen af, hoe werkt een digibord en hoe werkt het parnassys systeem (daar wordt alles van leerlingen bijgehouden). Je hebt wat theoretische kennis die je pas achteraf, als je het vergeten bent omdat je het nergens aan kon verbinden, prima zou kunnen toepassen maar dan dus al vergeten bent. Als stagiair wordt je gewoon in het diepe gegooid terwijl je nog een heel leerproces, in de praktijk, te gaan hebt voordat je als leerkracht goed uit de verf kunt komen. En dan neemt het systeem het over. Het systeem zit zo in elkaar dat de lessen gewoon door kunnen gaan, ook als de leerkracht een les een keer niet heeft voorbereidt.

Luister en huiver bij dit energieke, genuanceerde en opbeurende verhaal over hoe het onderwijs best passend kan zijn voor 100% van de kinderen. Als je maar durft. Wil je meer weten van juf Sofie? Kijk dan op haar website: jufsofie.nl

Link naar de podcast op Spotify. Luister je liever via een ander podcastkanaal ga dan op zoek naar de Beelddenkers Podcast.

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op donderdag 19 oktober 2023.