Podcast: Gedrag bekeken vanuit de evolutionaire pedagogische benadering

Betsy van de Grift: gedrag bekeken vanuit de evolutionaire pedagogische benadering

In de oertijd, de tijd van de jagers en verzamelaars, werden kinderen opgevoed vanuit de gehele gemeenschap. Zij konden de skills en vaardigheden die zij nodig hadden om te overleven en om de soort in stand te houden leren van diverse mensen, en konden zo zichzelf en hun eigen vaardigheden ontdekken. Vanuit de veiligheid van de groep konden zij hun eigen individu ontwikkelen met alle vaardigheden en tekortkomingen die daarbij horen. Vanuit spel en behoefte.

Deze oerinstincten zijn nog steeds aanwezig in de moderne mens en verklaren het gedrag dat kinderen laten zien op een bepaalde leeftijd. Als dat gedrag goed geïnterpreteerd wordt is het een middel tot een leerproces zodat een kind leert welk plekje die inneemt in de mini maatschappij waarin die leeft. Helaas is onze maatschappij zo ingericht dat er weinig ruimte is om al doende te leren. Afwijkend gedrag wordt gelijk de kop ingedrukt. Ruzie wordt direct beslecht en de kans om al doende te leren wordt afgenomen doordat de emoties niet ondertitelt worden.

We starten al vroeg in het onderwijs, een leerkracht op 30 kinderen i.p.v. 30 volwassenen op 1 kind, zodat er weinig kans is om op zoek te gaan naar de informatie die een kind op dat moment nodig heeft. Willen we aansluiten bij de natuurlijke ontwikkeling van een kind zullen we beter moeten leren kijken waar dit betreffende kind zich in het ontwikkelingsproces bevindt en welke vaardigheden op dit moment aan de beurt zijn om geleerd te worden.

Dat werkt niet door een trein te starten waar het kind in moet passen en als het niet aan de eisen voldoet dan maar een ander spoor te kiezen. De trein van het onderwijs gaat namelijk altijd rechtdoor terwijl de meeste kinderen graag wat langer op de ene halte blijven hangen en de volgende halte liever niet stoppen. In deze podcast legt Betsy van de Grift uit hoe gedrag vanuit de behoeften van de oermens bekeken kan worden.

https://open.spotify.com/episode/0NJ0njU7yHj8q93XJnMzQA?si=247fcd53e7004229

Een kind begint zijn leven als een leeg vat, ongeknede klei zoals Miranda dat zo mooi noemt in de kernopleiding. Het DNA zorgt voor het bouwplan en wij, de ouders, verzorgers en leerkrachten, zorgen ervoor dat dat vat gevuld wordt met ervaringen, kennis en normen en waarden. Ongemerkt gaan er ook aannames en overtuigingen in. Dat moet ook want zo werkt ons sociale leven.

Maar die ongeknede klei heeft wel een basis. Een basis van eigenschappen en talenten die niet zomaar aangepast kunnen worden. Welke vaardigheden en gevoeligheden tot uiting komen hangt af van waar iemand opgroeit en wat diegene meemaakt. Cultuur, het gezin en de mogelijkheden vormen daarbij de basis van het kneden. Of een kind wel of niet naar de kinderopvang gaat, welk geloof de ouders aanhangen en of ze daar actief mee bezig zijn, in welke klas een kind toevallig terechtkomt. Het zijn allemaal invloeden die bepaalde talenten naar boven laten komen en laten ontwikkelen.

Zo kunnen neurodiversiteiten versterkt of verzwakt worden maar ook aanleg voor bijvoorbeeld sport of muziek kunnen wel of niet gevoed worden. Kijk maar naar Max verstappen. Als zijn vader hem niet heel jong in een kart gezet had was hij nu geen wereldkampioen geweest. Wellicht later maar misschien ook helemaal niet.

Als volwassenen hebben wij ongemerkt heel veel invloed op hoe een kind zich ontwikkeld. en is het niet te verwachten dat onderwijs vanuit lesmethode boekjes elk kind het volledige potentieel kan laten ontwikkelen. Daar is net iets meer voor nodig en voor leerkrachten is dat een leuke uitdaging. Want hoe jouw klei gekneed wordt heeft heel veel invloed op hoe de rest van jouw leven eruit gaat zien.

https://open.spotify.com/episode/0NJ0njU7yHj8q93XJnMzQA?si=247fcd53e7004229

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op donderdag 16 november 2023.