Podcast Samenwerken met autisme en ADHD

Neurodiverse mensen kom je overal tegen, op school maar ook op de werkvloer. Dat is niet zo gek als 25% van de mensen een neurodiversiteit heeft. 25% is best veel, waar zijn al die mensen dan kun je je afvragen. De meeste mensen met een neurodiversiteit weten het niet, of niet zeker, van zichzelf, want zeg nou zelf: denk jij er wel eens over na hoe iemand anders denkt? Neurodiversiteit wil alleen maar zeggen dat jouw brein anders denkt, en leert, dan het gemiddelde brein. Niks mis mee dus. Het wordt pas lastig als die neurodiversiteit zoveel invloed heeft op jouw functioneren dat jij er last van hebt.

Neurodiversiteiten als ADHD en Autisme kunnen wel voor belemmeringen zorgen. Belemmeringen als je in het standaard verwachtingspatroon wil of moet passen. Maar diezelfde belemmeringen kunnen ook talenten zijn die een gemiddeld brein niet bezit en die dus heel waardevol kunnen zijn. Zo vullen we elkaar aan.
Op de werkvloer is er, over het algemeen, nog niet voldoende kennis over wat de verschillende neurodiversiteiten, ADHD, ADD, Autisme, dyslexie, beelddenken, hoogbegaafdheid, precies inhouden waardoor het horen van het labeltje gelijk een aantal aannames laat afvuren. Daardoor wordt er alleen nog maar naar die paar aannames gekeken en krijgt de neurodiverse persoon geen kans om te laten zien wat die wel kan.

Brenda Stelpstra heeft zelf een neurodivers brein en zet zich in om deze kennis op de werkvloer te verspreiden. Middels lezingen en trainingen in haar bedrijf BV Assist, biedt zij de kennis die je als manager goed kunt gebruiken om de waarde van neurodiverse breinen te gaan zien. Inmiddels is er steeds meer aandacht voor neurodiversiteit en, onderliggend, beelddenken, waardoor er steeds meer ruimte komt voor werknemers om zichzelf te zijn en open te zijn over wat zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren maar ook om open te zijn over wat zij te bieden hebben.

Luister hier de podcast:
https://open.spotify.com/episode/4MWIxX8OiOqY3CMPILtX4s?si=585d69126b7b4bc9

Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.

bron : Beeldig Brein

Geplaatst op donderdag 18 april 2024.