Podcast: Vrouwen en autisme

Over autisme is best wel wat bekend, maar nog steeds krijgen heel veel vrouwen met autisme pas een diagnose als ze later in hun leven vastlopen. De puberteit is ook een periode waarin vaker autisme vastgesteld wordt terwijl bij jongens de diagnose vaak al vroeg bekend is. In deze podcast bespreken we de gevolgen voor de ontwikkeling van het niet signaleren bij meisjes. Hoe eerder je leert omgaan met je mogelijkheden hoe beter het is. We willen kinderen niet te vroeg in een hokje stoppen maar een label autisme wil niet zeggen dat het je beperkt maar juist dat het je mogelijkheden vergroot.

Het vrouwenbrein is nu eenmaal anders bedraad, vrouwen zijn socialer, passen beter bij het onderwijs en kunnen beter stilzitten dan jongens. Ook is de vecht en vlucht reactie bij jongens vaak expressiever en gaan meisjes eerder pleasen waardoor ook hun gedrag minder storend is en er minder snel actie ondernomen wordt. De chaos en overprikkeling zijn net zo goed aanwezig bij meisjes maar wordt niet opgemerkt door de omgeving.

Meisjes en vrouwen met autisme hebben veel vaker te maken met anorexia of een genderdiversiteit dan meisjes zonder autisme. Als het autisme wel bekend is kan dit heel veel onbegrip voorkomen en kan de omgeving aangepast worden zodat deze meisjes ook een betere kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Autisme is een glijdende schaal van verschillende kenmerken die bij iedereen anders verdeeld zijn. Als je op zoek gaan naar de talenten en mogelijkheden van een persoon is er vaak met autisme prima te leven, maar dan moet je wel weten hoe jouw brein werkt.
Brenda Stelpstra en Natasja Esmeijer geven beiden regelmatig lezingen over neurodiversiteit. Wil je meer weten? Lees dan Allergisch voor Moeten of neem contact op met een van beiden.

Autisme
Autisme is een verzameling kenmerken die bij iedereen anders uitpakt en ook interactie heeft met de rest van de eigenschappen van het brein. Ben je een jongen of mesje, ben je een taal- of beelddenker, ben je introvert of extravert zijn allemaal factoren die invloed hebben op hoe jij op je omgeving reageert en hoe jij de wereld beleefd.

Meisjes en autisme
Autisme is altijd en overal aanwezig, net als dat je altijd en overal een meisje of jongen bent. Dat is niet te veranderen en ook niet uit te zetten. Het snoeiproces van de hersenen is in het begin anders gegaan waardoor het brein een andere bedrading heeft. dat heeft tot gevolg dat de cognitieve ontwikkeling voor loopt of de sociale ontwikkeling (Martine Delfos) en dat sociale informatie minder goed gefilterd kan worden (Colette de Bruin). Ook worden zintuiglijke prikkels sterker doorgegeven (Lorenz Wagner) terwijl de prikkels uit het eigen lichaam juist weer minder goed gevoeld worden.

Autisme en beelddenken
Naast autisme is het brein van oorsprong een beelddenker of een taaldenker, net als ieder ander mens. Beelddenkers denken met gevoel. Iemand met autisme heeft vaak een minder goede connectie met zijn eigen lichaam waardoor het gevoel van andere mensen wel gevoeld wordt maar niet begrepen. Ook de details die je als autist nodig hebt gaan verloren in het beelddenkproces. Dat maakt dat de combinatie beelddenken en autisme verwarrender kan zijn dan de combinatie taaldenken en autisme. Leren wat gevoel is en waar het vandaan komt is dan heel belangrijk.

Autisme en gender
In deze podcast komen we samen tot de conclusie dat de vraag waarom meisjes met autisme vaker een genderdiversiteit hebben waarschijnlijk te maken heeft met de invloed van hormonen tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk zijn meisjes hier gevoeliger voor dan jongens in die fase van de ontwikkeling. Bijna 50 % van de vrouwen met autisme heeft te maken met een of meerdere vormen van genderdiversiteit. Het autistische brein is echter het perfecte brein om hiermee om te gaan.

Kernopleiding Beelddenken
Tijdens onze kernopleiding besteden we aandacht aan de verschillende neurodiversiteiten waaronder autisme. Ook genderdiversiteit is een onderdeel van de kernopleiding. Samen met de kennis van het beelddenken krijg je hierdoor genoeg handvaten om jongeren die worstelen met gender, autisme en beelddenken te begeleiden. Iedereen is anders dus anders is volstrekt normaal. Het complete plaatje telt, niet die ene diagnose.

Link naar de podcast:
https://open.spotify.com/episode/2oYmtTvj7tRxTyJYOWYApq?si=f7967dbfac214357

Het Beelddenkende Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Het Beelddenkende Brein uit Zelhem : Kernopleiding Beelddenken, individuele begeleiding, coaching beelddenken, beelddenken, beelddenker, hoogbegaafd kind, hoogbegaafdheid in het werk, leerproblemen, huiswerkbegeleiding, opvoedingsvragen, vastlopen op mijn werk, vastlopen in relaties, beelddenken advies, .

bron : Het Beelddenkende Brein

Geplaatst op donderdag 16 mei 2024.