Gisterenavond waren wij te gast in Lievelde bij MamaVita in de Achterhoek. Een zaal vol moeders met kinderen met de diagnose 'autisme' luisterden heel aandachtig toen Natasja Esmeijer begon uit te leggen en laten zien wat beelddenken en taaldenken is.
"Oh gelukkig, we zijn niet gek én er zijn veel meer ouders zoals wij!" was wat er uit de meeste monden kwam toen we klaar waren met uitleggen.
Wat was die uitleg dan? Natasja legde uit dat het 'beelddenken' of 'taaldenken' los staat van autisme, maar wel van invloed is op hoe jouw autisme eruit kan zien. En nog belangrijker: welke aanpak werkt.
En met die aanpak heb je natuurlijk keus, zoals onze buren van @geefmede5, wat prima werkt bij taaldenkers. Zij hebben baat bij veel structuur, zelfs opgelegd door anderen. Bij voorspelbaarheid ontstaan doordat de ander doet wat ie zegt en zegt wat ie doet. Bij taaldenkers met autisme helpt ondersteuning met picto's die door andere gemaakt zijn. Voor de rest van de methode verwijzen wij je graag naar "Geef me de 5".
Voor beelddenkers werkt deze methode niet helemaal of zelfs helemaal niet. Want beelddenkers moeten zelf het plaatje kunnen maken, hebben topdown instructie nodig en dus veel informatie voor ze überhaupt kunnen starten met een taak. Daarbij is de hooggevoeligheid een onderdeel die het concept (plaatje) compleet maakt. Maar ook een factor die voor extra problemen kan zorgen bij het omgaan met gevoelens en verwerken van prikkels.
Binnenkort komen we nog een keer terug in Lievelde om te vertellen over die hooggevoeligheid en nog meer over de verschillen tussen beelddenken en #autisme.
Meer weten over ons? Kijk eens op www.beelddenkendebrein.nl Maak een afspraak voor een gratis advies gesprek voor een persoonlijk gesprek via onze agenda. Wij geven graag lezingen! Mail naar info@beelddenkendebrein.nl als je een groep mensen bij elkaar hebt die ook ons verhaal moeten horen.
Beeldig Brein is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Beeldig Brein uit Zelhem : Huiswerkbegeleiding, rekenbegeleiding, beelddenkers, beelddenken, bijscholing, hulp bij huiswerk, opleiding beelddenken, leermogelijkheid kind onderzoeken, niet passend onderwijs, beelddenken op school, hoe moet ik leren, beelddenk kenmerken, passend onderwijs voor iedereen, kernopleiding beelddenken, webinar beelddenken, mini cursus beelddenken, vastlopen op school,.
bron : Beeldig Brein
Geplaatst op donderdag 16 februari 2023.