Wel of niet scheiden

SCHEIDEN JA OF NEE?

Wel of niet scheiden

De kracht van kwetsbaarheid. In deze blog deel ik kwetsbaar mijn jarenlange struggle met het oog op deze complexe vraag.

Na 10 jaar tussen hoop en strijd te hebben geleefd is onze relatie voor de derde keer beëindigd. Tot 2 keer toe hebben wij besloten om onze relatie nog een kans te geven. Beide keren hebben wij beide ons best gedaan. Ik heb veel last van schaamte richting onze omgeving over de gang van zaken in onze relatie gehad. Dit gevoel is nu weg merk ik. Wij hebben de afgelopen 10 jaar geknokt om onze relatie alsnog te laten slagen en hebben hiervoor alles uit de kast gehaald.

Voor de buitenwereld was het moeilijk te begrijpen toen wij voor de eerste keer uit elkaar gingen. Het perfecte plaatje voor de buitenwereld is vaker niet meer dan een print van een foto genomen op een mooi moment. Wat er binnenshuis afspeelt, dat stukje, wil en durf je niet met de buitenwereld te delen uit schaamte en omdat je inmiddels gewend bent aan gevormde gedragspatronen die voor jouw mind heel normaal lijken te zijn.

Wat is beter voor de kinderen: wel of niet uit elkaar gaan?

Na 10 jaar de handdoek in de ring te hebben moeten laten vallen, voel ik dat er tranen van rouw over mijn wangen stromen. Tranen ook uit schuldgevoel, omdat we onze kinderen meerdere malen beloofd hebben dat het goed zou komen en wij onze belofte niet hebben kunnen waar maken. Deze keer voelt mijn beslissing anders. Ik voel dat mijn hoop weg is wat mij intens verdrietig maakt. Ik heb mijn ideaal plaatje huisje boompje beestje en mijn grote meisjesdroom, samen oud worden met ons gezin, los moeten laten om rust in ons gezin te creëren.

Blijkbaar hadden wij 10 jaar lang de tijd nodig om van elkaar los te komen. 10 jaar lang heb ik optel- en aftreksommen in mijn hoofd gemaakt of wij wel of niet bij elkaar moesten blijven. De spanningen in huis waren voel- en zichtbaar voor onze jongens wat niet goed voor hen was. Ook het voorbeeld wat wij lieten zien en welke patronen zij hierdoor vormen, daar was ik me bewust van. Ik voel en zie, nu de kogel door de kerk is, ook opluchting in ons gezin ondanks het verdriet wat er nu bij ons vieren heerst.

Relatietherapie of Relatiecoaching wanneer zinvol?

Als ik de film nu achteraf terugkijk, hebben wij te lang gewacht met hulp in schakelen van een relatietherapeut. Dit was voor mij een van de redenen om mezelf een aantal jaar geleden om te scholen tot mental coach en relatietherapeut. Omdat het zowel privé als zakelijk in onze onderneming tussen ons niet goed liep, werd ik gedwongen zakelijk een andere weg in te slaan. Dit bracht mij tot mijn passie om anderen te begeleiden die niet lekker in hun vel, werk of relatie zitten. Cum laude haalde ik mijn diploma’s, omdat de materie zoveel herkenning bij mij opriep.

Als je te lang wacht met hulp in schakelen en je relatie in een crisisfase belandt, dan bevind je je in de gevarenzone. Het herstellen of transformeren van je relatie wordt dan erg lastig. Door te lang door te blijven zwemmen in de crisisfase, kun je elkaar veel pijn doen en elkaar flink beschadigen. Er kan dan een blijvende muur of blokkade tussen jullie beide in komen staan, zoals bij ons het geval was. En het is de vraag of je deze muur samen af kunt breken of de blokkade op kunt heffen.

Als ik zo terug kijk is onze relatie in 2012 in de crisisfase beland en hadden wij eigenlijk in 2010 al hulp in moeten schakelen. Toen waren woede, onbegrip en het vertrouwen in elkaar nog niet dusdanig beschadigd en waren wij er wellicht op tijd bij geweest om het tij te kunnen keren. Het kwam destijds niet in ons op dat de denderende trein waar wij door stress en drukte inzaten op ons eindstation afstevende. Daarom deel ik nu open mijn verhaal, om zo anderen te motiveren om eerder hulp in te schakelen.

Verwijten naar elkaar blijven maken zorgt voor verwijdering

Als je merkt dat je samen al een langere tijd in een negatieve spiraal bent beland en er ergernissen over en weer steeds in de lucht blijven hangen, ga dan op zoek naar een goede relatietherapeut. Verwijten naar elkaar blijven maken zorgt voor verwijdering van elkaar wat jullie steeds verder uit elkaar drijft. De afstand tussen jullie beide wordt hierdoor steeds groter. Mijn missie als relatietherapeut is om stellen te bereiken eerder deze stap te zetten. Of als jullie je in de crisisfase bevinden jullie te motiveren om elkaar niet langer meer pijn te doen, maar te onderzoeken of er nog voldoende liefde en vertrouwen is om samen verder te gaan. Ik leer jullie om in een veilige omgeving echt naar elkaar te luisteren waarin alle gevoelens, behoeftes en verlangens er mogen zijn.

Uiteraard is het voor mij het mooist om te zien als stellen elkaar weer vinden, maar soms is het beter om tot de conclusie te komen dat elkaar loslaten beter is voor het hele gezin. Elkaar het geluk gunnen los van elkaar en voor de kinderen samen nog vredig verbonden te zijn na mooie jaren samen, is wat elke ouder diep in zijn hart zijn kinderen gunt en wat zij ook verdienen.

Kan ik financieel rondkomen na een scheiding?

Helaas is het ons niet gelukt om samen oud te worden. Als relatietherapeut voelt dit voor mij als falen en een afgang, maar tevens ook als een dapper besluit. Je moet behoorlijk wat lef hebben om alleen verder te gaan in een maatschappij die gebaseerd is op tweeverdieners en waarin het perfecte plaatje voor de omgeving nog hoog in het vaandel staat.

Scheiden heeft behoorlijk wat financiële consequenties en vaak blijven stellen uit financiële overweging bij elkaar. Juist dan is het verstandig om hulp in te schakelen van een relatie therapeut en samen een nieuwe modus te onderzoeken in het belang van ieders gezondheid, omdat een burn-out en overspannen klachten in een ongelukkige relatie op de loer liggen.

Rouw en angst na scheiding

De rouwfase na een scheiding hoort bij liefde, want liefde en rouw gaan altijd samen. Zonder liefde gevoeld te hebben kun je immers ook geen rouw ervaren. En liefde zonder angst bestaat niet. Liefde is mooi, maar de kans bestaat dat je het kwijt raakt en dit maakt liefde en ons als individu kwetsbaar. De onzekerheid na een scheiding of je het wel alleen gaat redden kan behoorlijk angstig zijn en vaak blijven stellen uit angst voor de toekomst bij elkaar.

Ik begeleid passievol anderen om hun mind, hart, lijf en ziel samen meer in balans en verbinding te brengen, zodat er een fijne natuurlijke stroming voelbaar is en mijn cliënten echt gaan LEVEN en keuzes maken vanuit hun essentie. Ik voel, nu ik voor mezelf alles uitgewerkt heb en ik ook dicht bij mijn eigen essentie sta, dat ik mijn onzekere toekomst stevig en krachtig tegemoet kan treden. Dit sterkt mij om mijn uitgestippelde doelen voor 2022 te halen.

Als jij of jullie je nu in een lastige fase bevind(en) of als jij vastloopt in de rouwverwerking na je scheiding, kom dan eens met mij praten. Bel of mail mij. We onderzoeken dan samen hoe de vlag erbij hangt en of je de wind in een andere richting kunt laten blazen. Op mijn website vind je onder diensten meer informatie met betrekking tot individuele coaching, relatietherapie, communicatie coaching, coaching in werk en familieopstellingen. Ook kun je bij referenties lezen wat mijn cliënten van mijn werkwijze vinden.

Ik gun jou een mooi en gelukkig leven. Gun jij dat jezelf ook?

Liefdevolle groet,

Petra Maas

Maasstroom Coaching

Maasstroom Coaching is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Maasstroom Coaching uit Haaren : Relatietherapie, individuele coaching, familieopstellingen, burn-out, mezelf beter leren kennen, omgaan gedrag van anderen, beste uit mezelf halen, zakelijk groeien, kwaliteit leven verhogen, coaching en werk, relatie tweedaagse, communicatie coaching, rouw coach, verlies coach, rouw verwerking, omgaan met verlies, .

bron : Maasstroom Coaching

Geplaatst op donderdag 2 juni 2022.