Wil je dat je kind vol zelfvertrouwen in de wereld staat?

Hoe versterk jij het zelfvertrouwen van je kind?

De meeste ouders laten waardering blijken aan hun kind door een compliment uit te spreken wanneer ze iets geweldigs hebben gedaan.

Niets mis mee en natuurlijk zal je kind dat waarderen.

Maar net als de meeste mensen is een compliment van mama of papa, hoe lief bedoeld, niet voldoende om vol zelfvertrouwen in het leven te staan.

Zelfvertrouwen ervaar jij en je kind namelijk op de het moment dat je helemaal uitgaat van je eigen sterke kanten.

Zelfvertrouwen voel je aan de binnenkant, de waardering komt vanuit jezelf. Hoe bouw je samen aan stevige basis? Hoe geef je kinderen zelfvertrouwen?

Het geheim van zelfvertrouwen versterken

Zelfvertrouwen behoor je van binnen te voelen.

Dat geldt voor volwassenen en zeker voor kinderen.

Nogal wat manieren die ouders gebruiken helpen niet of slechts tijdelijk. Ze zorgen er niet voor dat kinderen grip krijgen op het onzekere gevoel. Sommige manieren werken zelfs averechts. Ze versterken het onzekere gevoel en zorgen dat kinderen gaan vermijden of een boze kant laten zien.

Je geeft kinderen geen zelfvertrouwen door…..

 • de gevoelens die er zijn te onderdrukken met een verstandige raad
 • de situatie kleiner te maken of druk te leggen
 • extra complimenten te geven die je kind zelf niet voelt
 • “goed zo” te zeggen en te focussen op het resultaat
 • je kind klein te houden door onbedoeld zaken over te nemen die je kind zelf kan
 • moeilijkheden die je kind op zijn of haar pad tegenkomt voor je kind op te lossen
 • je kind te vergelijken met andere kinderen
 • te vertellen over je eigen ervaring en daarmee je kind te troosten “het valt wel mee”
 • etc.
 • Bovengenoemde manieren gaan voorbij aan het nare, onzekere gevoel van je kind en versterkt een negatief patroon. Zolang je kind zich van binnen bang, zenuwachtig of angstig voelt, zal het zich nog meer alleen, onbegrepen en onzekerder voelen. Zo’n naar gevoel kan je zien als een soort van wond en dat heeft tijd en gerichte aandacht nodig om te helen.

  De aandacht gaat nu niet naar dat wat je kind echt nodig heeft namelijk jouw ouderlijke liefde, steun en begrip.

  Jouw kind heeft iets anders nodig

  Omdat je het beste voor je kind wilt doen, wil jij je kind liefdevol en respectvol helpen. Uit gevoel van onmacht wil je natuurlijk niet precies het verkeerde doen. Jij ziet je kind dagelijks en je hebt iedere dag invloed op je kind. Je kind is van zichzelf en kent zichzelf het best. Het mag een eigen manier zoeken om met een onzeker of spannend gevoel om te gaan. Je kind kan dat niet alleen, daar heeft hij of zij jou bij nodig. En jij hebt praktische tools nodig die je helpen om je kind het pad van stevig staan in de wereld te wijzen. Zodat je kind helemaal het gevoel krijgt “ik kan het zelf” en “ik ben goed goed genoeg”. Jij bent verbinding met je kind.

  In plaats van weg te leiden van het gevoel is het zaak om mee te bewegen naar naar het gevoel toe.

  Want dan kom je naast je kind te staan.

  Waar je naar op zoek bent zijn bouwstenen waarmee je stap voor stap het zelfvertrouwen van je kind kan versterken:

  ✔ Kwaliteiten: je kind ontdekt zijn of haar kwaliteiten en zet ze in.

  ✔ Zelfstandigheid: je kind wordt zelfstandiger en jij geeft je kind ruimte om te groeien.

  ✔ Vertrouwen: jij geeft je kind vertrouwen door los te laten en je kind gaat de uitdaging aan.

  ✔ Zelf problemen oplossen: je kind gaat zelf zijn of haar problemen oplossen en jij helpt je kind met zijn of haar gevoelens.

  ✔ Grip: je kind heeft grip op het onzekere gevoel, herkent het en weet wat te doen: je kind weet het, kan het en doet het ook.

  ✔ Met deze bouwstenen geef jij je kind een geweldige basis om stevig in de wereld te staan.

  ✔ Deze bouwstenen zijn zo ontwikkeld dat jij ze samen met je kind op een leerzame, praktische manier kunt doorlopen.

  ✔ Deze methode is gebaseerd op het 5 gesprekken model vanuit het schoolmaatschappelijk werk.

  ✔ 95% van de kinderen en ouders geven aan tevreden tot zeer tevreden te zijn met deze aanpak.

  Daarom heb ik de online cursus Bouwen aan Zelfvertrouwen ontworpen.

  In deze online cursus heb ik de de vijf beste bouwstenen verzameld en helemaal uitgewerkt. Hierdoor kan jij ze helemaal op jouw eigen manier, op jouw moment samen met je kind uitvoeren.

  Stap voor stap leg ik de bouwstenen uit door middel van duidelijke video’s en toelichting. Op zo’n manier dat het kinderen aanspreekt en dat jullie als ouder(s) praktische handvatten en tips krijgen.

  Iedere module bevat een bouwsteen. Je krijgt achtergrondinformatie en leert precies wat effectief is en waar de valkuilen liggen. Zo heb je als ouder(s) alle handvatten in handen om je kind te helpen het onzekere gevoel de baas te worden.

  De kinderen vinden de oefeningen plezierig en uitdagend. In de video’s motiveer en stimuleer ik je kind om aan de slag te gaan. Zo stimuleer ik je kind om in actie te komen. De nadruk ligt op doen. Doordat het gevoel aan de binnenkant verandert, verandert het onzekere gedrag van je kind. Jij staat met de juiste handvatten als ouder ook stevig naast je kind.

  Het programma Bouwen aan Zelfvertrouwen geeft je alle tools om zelfvertrouwen te versterken.

  Samenwerken met je kind was nog nooit zo leuk.

  Jij zult je kind steeds verder zien groeien en zien dat het steviger in de wereld staat.

  EN…

  de kans dat een blij en gelukkig kind boos en opstandig gedrag laat zien is een heel stuk kleiner!

  Jeugd- en Kinderpraktijk Rota is een coaching uit Nederland. Trefwoorden van Jeugd- en Kinderpraktijk Rota uit Amersfoort : kindercoach, coaching voor kinderen met boos gedrag, coaching voor kinderen, coaching voor kinderen met weinig zelfvertrouwen, online coaching, kindercoachpraktijk, kindercoachtraject, integratieve kindercoaching, Kindercoach zelfvertrouwen amersfoort, Kind heeft woedeaanvallen, kind driftbuien, kind is vaak boos, kind faalangst, kind heeft angsten, mijn kind heeft vaak verdriet, kind huilt veel, online kindercoaching, online training ouder en kind, de kunst van boos zijn, boos gedrag kind begrijpen, emoties leren herkennen kind, emoties uiten kind, kind heeft moeite met emoties, bouwen aan zelfvertrouwen kind, praten met kind over gevoelend, zelfbeeld kind versterken, gratis kindercoach consult, Hulp jonge kind, Hulp kinderen 4 tot 12 jaar, Begeleiding voor kinderen met boos gedrag, Coaching voor kinderen, Begeleiding voor kinderen met weinig zelfvertrouwen, Kinderpraktijk, Coaching, Kindercoach, Hulp bij opvoeden, Bouwen aan zelfvertrouwen, Grip op schermen, Boosheid bij kinderen, Kinderpsycholoog podcast, Gratis e-book boosheid bij kinderen begrijpen, Challenge praten met kinderen over gevoelens, Bouwen aan vriendschap, Oefeningen voor professional voor kinderen met boos gedrag, Gedragsproblemen, Frustratie, Amersfoort, Utrecht Wenst.

  bron : Jeugd- en Kinderpraktijk Rota

  Geplaatst op dinsdag 8 november 2022.