Hoe leer ik mijn hond (zonder te trekken) aan de riem lopen?

6 handige tips om ervoor te zorgen dat uw hond altijd aan de lijn loopt!

1. De basis om je hond goed aan de riem te laten lopen, is om de hond attent op u te laten zijn in alle situaties.

U als baas moet het centrum van de hond zijn. De wereld waar het bij de hond om draait. Bij voorkeur niet met een hondenkoekje werken, omdat de motivatie voor de hond dan het koekje wordt en niet u als persoon. Om de hond attent op u te laten worden is het van belang de hond vaste kaders te geven in zijn dagelijkse leven. M.a.w. kort, duidelijk en helder zijn over de zaken die hij wel en niet mag. Door duidelijke kaders te geven wordt uw hond zeker en er ontstaat een vertrouwensrelatie tussen u en de hond. Dit motiveert de hond om attent op u te worden en te zijn. U bent immers diegene die voor hem de richting bepaalt! Hoe kristalhelderder uw intenties zijn, hoe meer succes u bij de hond heeft!

2. Laat de hond naast uw linkerbeen zitten en laat de hond attent op u zijn.

Stap weg met uw linkervoet en neem de hond mee. Niet eerder starten dan dat de hond attent op u is. Als de hond weg kijkt na het attent zijn en u gaat dan lopen, beloont u de hond voor het weg kijken en dus voor het niet attent zijn op u. De hond moet u echter blijven aankijken, dan pas met uw linkerbeen wegstappen. Zodra de hond u voorbij gaat lopen laat dan duidelijk en kort aan de hond weten, dat u dát niet wilt.

3. U kunt tevens uw been gebruiken om het voor bij lopen te blokkeren en de hond met uw been naar achteren te schuiven.

De positie van de hond behoort minimaal een halve neuslengte achter uw been te zijn. Dit is de volgers positie, waarin een hond zich van nature het prettigst bij voelt. Een hond loopt aan u voorbij, omdat de kaders en leiderschap nog niet helder zijn gesteld en hij zal daarom zelf de richting willen bepalen. De rollen worden dan omgedraaid, u krijgt dan de volgers positie en de hond de leiderspositie. Dit laatste, zal op dat moment, door de hond worden opgevat als gebrek aan leiderschap en zijn vertrouwen in u ondermijnen. Maar realiseer u, dat u iedere dag, ieder moment, weer een nieuwe start kan maken, omdat een hond in het moment leeft! Laat u zich zeker niet ontmoedigen.

De hond zal u gaan uitproberen, om te checken of u wel de persoon bent, die u aan hem laat zien, die u bent. Laat u hier niet door misleiden en houd voet bij stuk!

4. Houd de riem niet te strak. Hoe meer spanning op de riem hoe harder de hond zal gaan trekken.

De riem wordt doorgaans laag in de nek geplaatst, waar alle nekspieren zitten en de hond met zijn gehele torso u vooruit kan trekken. U kunt er voor kiezen de riem hoog en achter zijn oren te plaatsen, zodat u de kop van de hond controleert en de hond niet zijn nekspieren en torso kan gebruiken, u vooruit te trekken.

5. Maak tijdens de wandeling steeds contact met uw hond, waardoor de hond attent op u blijft.

Zodra de hond u aankijkt, kunt u de hond met uw stem of met een aai op dat zelfde moment belonen.

6. Stap 1 t/m 5 blijven herhalen.

Probeer altijd kalm te blijven, ook als het in eerste instantie niet lukt. Hoe bozer en gefrustreerder u op de hond gaat reageren, hoe meer u voor de hond uw leiderspositie ondermijnt.

Succes en de aanhouder wint!

Voor meer gedragsinformatie kunt u zich altijd opgeven voor de Gehoorzaamheidstrainingen bij Conwenna

T: 06 51 08 09 70
E: loes@conwenna.nl
W: conwenna.nl

Over Gedragsinstituut Conwenna

Gedragsinstituut Conwenna valt onder dierenwinkel uit Andelst. Trefwoorden van Gedragsinstituut Conwenna zijn hond, probleemgedrag, border collie, workshop schapendrijven, kennel, puppycursus,dagopvang, teambuilding events.

Lees meer over Gedragsinstituut Conwenna.